Πόσο κοστίζουν σήμερα οι 13, 5 εκ. χρυσές λίρες που μας χρωστούν από τον πόλεμο

Όλη η αλήθεια για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μεγάλη κουβέντα έχει ξεκινήσει εντός και εκτός Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις μετά και την αναδημοσίευση από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel άρθρου της εφημερίδας το Βήμα με τίτλο «Όσα μας χρωστά η Γερμανία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οφειλή της Γερμανίας από το «αναγκαστικό» δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Ελλάδα στα στρατεύματα κατοχής ήταν 13,5 εκατ. χρυσές λίρες που χαρακτηρίστηκαν «άτοκες πιστώσεις» με τη ρητή δέσμευση ότι θα επιστραφούν μετά το τέλος του πολέμου.

Σήμερα 79 χρόνια μετά, το ποσό που δεν έχει επιστραφεί μαζί με τους τόκους ανέρχεται σε 60-70 δις ευρώ.

Τα ντοκουμέντα τα οποία αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο για τα δικαιώματα της χώρας φυλάσσονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού για δεκαετίες, άγνωστο από πότε, βρίσκονταν στην κατοικία του εκλιπόντος Ξενοφώντα Ζολώτα. Μετά τον θάνατο του ακαδημαϊκού , που διετέλεσε διοικητής της κεντρικής τράπεζας, οι οικείοι του ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος για την ύπαρξη τους. Δυο φάκελοι με χιλιάδες έγγραφα παραλήφθηκαν από στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας, τον ιστορικό κ. Θανάση Λυκογιάννη, ο οποίος τους τοποθέτησε στο ιστορικό αρχείο της κεντρικής τράπεζας.

Έκτοτε βρίσκονται στη διάθεση της διοίκησης και σαφώς της κυβέρνησης. Στην Ελλάδα αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες όλων όσοι πιέζουν εδώ και χρόνια το πολιτικό σύστημα να εγείρει τις αξιώσεις της χώρας κατά των Γερμανών. Ανάμεσά τους, το φόρουμ Ελλήνων καθηγητών Πανεπιστημίου και Διδακτόρων, το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 190.000 υπογραφές.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Κώστας Τζάνος, δρ Πυρηνικός Τεχνολογίας που εκπροσωπεί το φόρουμ, το αίτημα προς τη γερμανική κυβέρνηση είναι «να πληρώσει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις που έχουν επιδικασθεί στην Ελλάδα». Και θυμίζει: «Μετά το τέλος του πολέμου η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δις δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της ελληνικής απαίτησης 14 δις δολαρίων. Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερ��διό της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στη Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από τη Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, 1995. Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει τις υποχρεώσεις της».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top