Φώτης Κουβέλης: «Δεν με ικανοποιεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα»

Αυταρχική συμπεριφορά χρεώνει στην τρόικα ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ

Φώτης Κουβέλης: «Δεν με ικανοποιεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα»

Αιχμές για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Η Τρόικα πιέζει- Τι συμβαίνει με τη δημόσια διοίκηση;

«Αυτό που ζητεί η τρόικα είναι έξω από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Επιπλέον δεν έχει ούτε δημοσιονομικό ούτε διαρθρωτικό περιεχόμενο αυτό που θέλει να επιβάλει η τρόικα. Η μείωση του προσωπικού του Δημοσίου είναι δραστική, θα προσεγγίσει τις 200.000 μέχρι το 2015. Τέτοια μείωση δεν έχει γίνει ποτέ σε καμία άλλη χώρα και στο τέλος δεν θα μπορεί η διοίκηση να λειτουργήσει. Αυτό που απαιτείται είναι η ορθολογική ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού, η λεγόμενη κινητικότητα.
Ήδη έχουμε αποτελέσματα από την ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης. Τα πειθαρχικά συμβούλια εκδικάζουν τις υποθέσεις, οι οποίες ήταν πάρα πολλές, και ενεργοποιούνται διαδικασίες που δυστυχώς ήταν για πολλά χρόνια σε αδράνεια, όπως ο θεσμός της αργίας. Ήδη έχουν επιβληθεί και ποινές οριστικής παύσης. Ποιος είπε ότι δεν πρέπει να φύγουν όσοι παραβαίνουν το καθήκον τους; Ολα γίνονται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Επομένως δεν είναι μόνο άδικος λόγος αλλά και λόγος που επιστρατεύεται ακριβώς για επικοινωνιακές ανάγκες να λέγεται ότι δεν απολύουμε τους επίορκους, τους πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους».

Σε τι βαθμό ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης είναι ικανοποιημένος από τη διαπραγμάτευση των Σαμαρά και Στουρνάρα;

«Δεν είμαι ευχαριστημένος όσο θα ήθελα. Η τρόικα, αλλά και οι εταίροι μας γενικότερα οφείλουν να καταλάβουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι ματωμένη. Οφείλουν να καταλάβουν την ανάγκη να υπάρχει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Δεν είδα και δεν θα δω την τρόικα, γιατί πιστεύω ότι η ��ιαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται από τους αρμόδιους υπουργούς και όταν χρειάζονται συνολικές διευθετήσεις να γίνονται στο Eurogroup. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί πρέπει να δω την τρόικα».

Κλείνει το μάτι η ΔΗΜΑΡ προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ;

«Όχι. Κανένα μάτι δεν κλείνουμε, αντιθέτως ό,τι κάνουμε το κάνουμε με ορθάνοιχτα τα μάτια μας. Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Σε ό,τι αφορά στα χαρακτηριστικά της σχέσης μας με την κυβέρνηση, πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε ιδεολογική ταυτότητα. Κατά συνέπεια, εκείνο που κάνουμε είναι να προσδιορίζουμε θετικά τη συμμετοχή μας και με τη διαφοροποίηση, η οποία πρέπει να υπάρχει γιατί συντελεί στον εμπλουτισμό του κυβερνητικού έργου.
Όσες φορές διαφωνήσαμε ήταν από θέση αρχής. Δεν το κάναμε με άλλον υπολογισμό. Παράδειγμα όταν διαφωνήσαμε με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις επειδή κρίναμε ότι δεν είχαν κανένα δημοσιονομικό όφελος και δεν εξυπηρετούσαν τίποτε, αντίθετα κατέστρεφαν τον κοινωνικό ιστό. Τα εργασιακά δικαιώματα πρέπει να αποκατασταθούν. Τότε όμως εκδηλώθηκε μια προσπάθεια ιδεολογικής επιβολής από την πλευρά της τρόικας».

Η ΔΗΜΑΡ στο πολιτικό σκηνικό και στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης

«Θα μας ήταν πολιτικά ευρύχωρο να μετακινηθούμε στα έδρανα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και να έχουμε τη «βολή» μας. Αλλά δεν θα ήμασταν υπεύθυνη Αριστερά. Εμείς θέλαμε να συμβάλουμε στη λύση – σκεφθείτε αν η Δημοκρατική Αριστερά δεν στήριζε κυβέρνηση. Θα πηγαίναμε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, με ό,τι συνέπειες θα είχε αυτό για την πολιτική και για την κοινωνική ρευστότητα. Η χώρα, είναι βέβαιο, θα είχε τεθεί εκείνη τη στιγμή εκτός ευρωζώνης. Στον πυρήνα της πολιτικής μας είναι οι μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν. Ανεξάρτητα από το μνημόνιο, ήταν και είναι αναγκαίο να γίνουν».

Για την κριτική που ασκείται στη ΔΗΜΑΡ ότι δεν ψηφίζει τίποτε στη Βουλή

«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει καταψηφίσει μεταρρυθμίσεις. Και σε μία-δύο περιπτώσεις που είχαμε αντίθετη άποψη σε ρυθμίσεις νομοσχεδίων που προωθούσαν μεταρρυθμίσεις ήταν από θέση μεταρρυθμιστική και όχι διατήρησης και συντήρησης μιας κατάστασης που πρέπει να αλλάξει. Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες, αυτές προωθούμε και αυτές στηρίζουμε. Οι όποιες επί μέρους διαφωνίες μας καταγράφονται ακριβώς διότι οι ρυθμίσεις που είχαν έρθει δεν ήταν μεταρρυθμιστικές επί της ουσίας».

Ανετράπη η απόφαση για συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank
«Είναι αναμφισβήτητα ενοχλητική και για εμένα και για τον ελληνικό λαό. Εδώ βρίσκεται η ευθύνη της κυβέρνησης: η διαπραγμάτευση και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας θα πρέπει να γίνεται με όρους πολιτικής αξιοπρέπειας. Υπάρχει ζήτημα και θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι πιο συστηματική και έντονη από τη μεριά μας. Αλλά χρειάζεται να καταλάβουν και οι θεσμικοί εταίροι μας ότι διαπραγματεύονται, δεν επιβάλλουν. Δεν δικαιούνται να έχουν αυτή τη συμπεριφορά, όταν μάλιστα κάποιες αξιώσεις τους βρίσκονται έξω από τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Θεωρώ ότι οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα δεν είναι θετικές».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top