Μάθετε ποιος είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Από την Λαμία στον... Περισσό

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, ο οποίος όπως σας είχαμε πει εκλέχτηκε κατά την διάρκεια των εργασιών του 19ου Συνεδρίου του κόμματος, που ολοκληρώθηκε εσπευσμένα το βράδυ του Σαββάτου.

Παρόλο που δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για το ΚΚΕ είναι σημαντικό μέλος και μάλιστα θεωρείται από τους εκλεκτούς της Αλέκας Παπαρήγα.

Οικογενειακή κατάσταση

Γεννήθηκε στην Λαμία τον Αύγουστο του 1955. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη. Οι πρόγονοί του ήταν αγωνιστές με τα ΕΑΜ. Κάποιοι εκτελέστηκαν μάλιστα από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και από τα στρατοδικεία, ενώ άλλοι εξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν.

Ο πατέρας του Αποστόλης Κουτσούμπας μέλος του ΚΚΕ πιάστηκε το 1945 στη Λάρισ��, δικάστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για 8 χρόνια.

Πολιτική εξέλιξη

Ήρθε στην Αθήνα το 1973 για να σπουδάσει στην Νομική Σχολή. Τότε έρχεται σε επαφή με την παράνομη οργάνωση της ΚΝΕ, συμμετέχει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 και οργανώνεται στην αντι-ΕΦΕΕ και την ΚΝΕ τον Δεκέμβριο του 1973, δουλεύοντας στην παρανομία μέχρι την μεταπολίτευση, το καλοκαίρι του 1974.

Γίνεται μέλος του ΚΚΕ το Δεκέμβριο του 1974. Με απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ το καλοκαίρι του 1975 αναλαμβάνει δουλειά για το κόμμα στην Οργάνωση της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας ως μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΝΕ. Ήταν αντιπρόσωπος στο 1ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Το 1977 γίνεται γραμματέας αχτίδας και στη συνέχεια γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βοιωτίας.

Στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ τον Μάιο του 1987 εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στο 13ο Συνέδριο εκλέγεται ξανά στην ΚΕ και στη Γραμματεία της με ευθύνη την καθοδήγηση ΚΟ, ενώ από τον Αύγουστο του 1991, αμέσως μετά την διάσπαση αναλαμβάνει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.

Στο 14ο Συνέδριο εκλέγεται μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, με ευθύνη το Γραφείο Τύπου, τον πολιτισμό, στη συνέχεια τον 902, μέχρι τις πλημμύρες του 1994, οπότε και αναλαμβάνει υπεύθυνος από το ΠΓ για τις Οργανώσεις Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Στο 15ο Συνέδριο (Μάιος του 1996) εκλέγεται μέλος του ΠΓ και αναλαμβάνει Διευθυντής του Ριζοσπάστη, χρέωση ��ην οποία είχε για μια δεκαετία.

Στο 16ο Συνέδριο (Φεβρουάριος 2000) και στο 17ο Συνέδριο (Φεβρουάριος 2005) επανεκλέγεται στο ΠΓ και αναλαμβάνει υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Στο 18ο Συνέδριο (Φεβρουάριος 2009) αναλαμβάνει από το ΠΓ επικεφαλής της Γραμματείας της ΚΕ. Στο 19ο Συνέδριο (Απρίλιος 2013) εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top