Με αξιολόγηση και... κίνητρα για εθελουσία φεύγουν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Δείτε τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Πρώτη ανάρτηση: 13/04/2013 17:02

Σε συμφωνία ότι θα γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα προχώρησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, που όπως σας είχαμε πει, πραγματοποίησαν σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη είχε διάρκεια περίπου τεσσάρων ωρών και παρευρέθη από την μέση και μετά και ο κ. Μανιτάκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αριθμός αυτών που θα αποχωρήσουν δεν έχει ακόμα «κλείσει», ωστόσο εκτιμάται ότι περίπου 4.000 θα εγκαταλείψουν την θέση τους έως το τέλος του 2013 και άλλοι 11.000 έως το 2015.

Όπως έγινε γνωστό από τις δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του αρχηγού της ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Φώτη Κουβέλη στο στόχαστρο μπαίνουν τρεις κατηγορίες:

-οι επίορκοι, οι οποίοι θα προκύψουν από την αξιολόγηση και τα πειθαρχικά συμβούλια και όπως φαίνεται θα είναι και οι πρώτοι που θα αποχωρήσουν

-όσοι επιλέξουν την εθελουσία, για την οποία μάλιστα τόνισε ότι θα υπάρξουν και κίνητρα και τέλος

- μέσω αξιολόγησης, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι βρίσκονται στα πόστα τους και ποιοι όχι.

Όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος, μέσω της αξιολόγησης θα εντοπιστούν και οι κατηγορίες των ανθρώπων που δεν μπορούν να εργαστούν, όπως για παράδειγμα ασθενείς, για τους οποίους θα υπάρξει άλλο καθεστώς.

«Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Πρέπει να βγούμε από την εικόνα της κρίσης και της αβεβαιότητας. Πρέπει να κλείσουμε όλα τα θέματα. Αναφορικά με το ζήτημα της Δημόσιας Διοίκησης, διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ως το βράδυ της Κυριακής. Το πλαίσιο αυτό σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα», είπε ακόμα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «Το ζητούμενο είναι ο εξορθολογισμός. Θα προχωρήσουμε με βασικό στοιχείο την αξιολόγηση δομών, οργανισμών, υπηρεσιών και φυσικά προσώπων. Οι οργανισμοί θα αξιολογηθούν και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης δεν θα διατηρηθούν. Όταν το προσωπικό δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσία τότε με συγκεκριμένα κίνητρα και σύμφωνα με την προστασία που προβλέπει ο νόμος θα τίθεται εκτός».

Όσο για τον αριθμό των επιόρκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά και υπογράμμισε ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν, αλλά υπερασπίζεται τους νόμους της χώρας γιατί δεν είμαστε μια χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, που ζητάμε να κοπούν κεφάλια χωρίς νομική διαδικασία. Τέλος, έστειλε ένα μήνυμα στην τρόικα λέγοντας πώς «η διαπραγμάτευση δεν είναι επιβολή απόψεων».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Ημερησία είπε για πρώτη φορά ότι ο νόμος δεν απαγορεύει τις απολύσεις στο δημόσιο.

Δείτε ένα απόσπασμα των δηλώσεών τους στο βίντεο του Mega.