Επιτέλους: Όλα τα κόμματα συμφωνούν να διεκδικήσει η Ελλάδα όσα μας χρωστάει η Γερμανία

Από πολεμικές αποζημιώσεις αλλά και από το κατοχικό δάνειο

Επιτέλους ο πολιτικός κόσμος της χώρας δείχνει να συμφώνησε σε κάτι και μάλιστα εξαιρετικά ουσιώδες, τόσο για λόγους ιστορικής μνήμης όσο και για οικονομικούς λόγους: να διεκδικήσει η Ελλάδα από τη Γερμανία την καταβολή των χρεών της Γερμανίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, από τις πολεμικές αποζημιώσεις αλλά και από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, το οποίο εξαναγκάσθηκε να χορηγήσει η Ελλάδα στις δυνάμεις κατοχής.

Χαρακτηριστική είναι απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στον κ. Σόιμπλε, ο οποίος είχε ζητήσει από την Ελλάδα να μην ασχολείται με το θέμα των αποζημιώσεων αλλά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.
«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε για το ζήτημα: «Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία. Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των δ��εθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».

«Θεωρούμε μέγιστο ζήτημα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και αυτά που μας χρωστάνε» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Τσίπρας, ενώ μίλησε και για «κουτσαβάκηδες» του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι «κούναγαν το δάχτυλο» όταν έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων στον κ. Σόιμπλε».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης ο βουλευτής Επικρατείας Μανώλης Γλέζος υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει την υπόθεση μέσα το πολύ σε ένα μήνα, μιλώντας σήμερα στο ΒΗΜΑ FM. «Έχουμε ένα άτοκο δάνειο 99 ετών. Εάν δεν το δούμε ως κομματική εκμετάλλευση, εάν δεν το δούμε ως ένα θέμα κομματικής προβολής και δημιουργήσουμε ένα πανεθνικό μέτωπο από όλες τις κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις – γιατί δεν αποκλείω κανέναν – και αγωνιστούμε μαζί με τον ελληνικό λαό, θα πετύχουμε» ανέφερε.

Από το ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά ανέφερε: «Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις. Ο κ. Σόιμπλε με τις δηλώσεις του δε βοηθά τον ελληνικό λαό όπως ίσως πιστεύει. Η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις. Είναι όμως ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί. Η Ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία, εργάζεται συστηματικά και θα ασκήσει τα δικαιώματα της όποτε το κρίνει αυτή».

Η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ασκήσει το δικαίωμά της για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.Τα ηθικά και πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από αυτές τις υποθέσεις έχουν αξία και για την ιστορική δικαίωση των αγώνων του ελληνικού λαού.Προφανώς η έγερση αυτών των θεμάτων δεν αποτελεί αντίβαρο στα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μετα��ρυθμίσεων και από αυτήν την άποψη ήταν απολύτως άστοχες οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε».

Και το ΚΚΕ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και προκλητική» τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων καισε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό «είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό για το λαό, ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις απέφυγαν ουσιαστικά να το διεκδικήσουν και το ανέσυραν κατά καιρούς με κύριο στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού».

«Ο κ. Σόιμπλε και η παρέα του στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την άμεση εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού τουλάχι��τον 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους, που οφείλει η Γερμανία στην πατρίδα μας και να μάθουν επιτέλους ότι θα πρέπει να τηρούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό που φτωχοποίησαν με τα μνημόνια που επέβαλαν», δήλωσε ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.


​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top