Οι ομηρικές μάχες και ο αμοιβαίος σεβασμός Α. Παπανδρέου και Μ. Θάτσερ

Τι θυμούνται στενοί συνεργάτες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

Ομηρικές μάχες που είχαν γράψει ιστορία στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στην Μάργκαρετ Θάτσερ <και στον Ανδρέα Παπανδρέου θυμούνται στο ρεπορτάζ του στενοί συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού. Ο λόγος δεν ήταν μόνο ιδεολογικός, αλλά είχε να κάνει με τα συμφέροντα των χωρών τους, καθώς η Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου διεκδικούσαν κονδύλια από την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου Γιάννης Καψής θυμάται ότι παρά τις μεγά��ες μεταξύ τους κόντρες, η Μ. Θάτσερ του είχε γράψει όταν παρουσιάσθηκαν τα προβλήματα στην υγεία του: «Σας παρακαλώ να προσέχετε την υγεία σας». Κι αυτό παρότι, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «είχαν φάει τα μουστάκια τους για τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα».

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, πρώην μέλος των κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου επίσης, θυμάται ότι όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε φθάσει για την εγχείριση στο Λονδίνο , τον είχε επισκεφθεί στο ξενοδοχείο και «είχε δηλώσει ότι ο Παπανδρέου είναι μεγάλος πολιτικός που αγωνίζεται για τα συμφέροντα της χώρας του».

Η πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν Βάσω Παπανδρέου, δηλώνει από την πλευρά της: «Η Θάτσερ ήταν αντίθετη με κάθε ιδέα κοινωνικής Ευρώπης». Προσθέτει όμως ότι είχε να αντιμετωπίσει πολλούς ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Παπανδρέου, ο Μιτεράν και ο Κολ και έτσι οι ιδέες της επηρέαζαν κυρίως τη χώρα της. ​​​​​​​​

«Όταν μιλούσε ο Παπανδρέου για κοινωνικές τάξεις διαμαρτυρήθηκε και είπε "αυτή είναι κομμουνιστική ιδεολογία και δεν την θέλω στα ευρωπαϊκά όργαναθυμήθηκε επίσης ο Θεόδωρος Πάγκαλος! ​​