Οι ομηρικές μάχες και ο αμοιβαίος σεβασμός Α. Παπανδρέου και Μ. Θάτσερ

Τι θυμούνται στενοί συνεργάτες του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

Οι ομηρικές μάχες και ο αμοιβαίος σεβασμός Α. Παπανδρέου και Μ. Θάτσερ
Ομηρικές μάχες που είχαν γράψει ιστορία στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στην Μάργκαρετ Θάτσερ <και στον Ανδρέα Παπανδρέου θυμούνται στο ρεπορτάζ του στενοί συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού. Ο λόγος δεν ήταν μόνο ιδεολογικός, αλλά είχε να κάνει με τα συμφέροντα των χωρών τους, καθώς η Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου διεκδικούσαν κονδύλια από την ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου Γιάννης Καψής θυμάται ότι παρά τις μεγά��ες μεταξύ τους κόντρες, η Μ. Θάτσερ του είχε γράψει όταν παρουσιάσθηκαν τα προβλήματα στην υγεία του: «Σας παρακαλώ να προσέχετε την υγεία σας». Κι αυτό παρότι, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «είχαν φάει τα μουστάκια τους για τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα».

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, πρώην μέλος των κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου επίσης, θυμάται ότι όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε φθάσει για την εγχείριση στο Λονδίνο , τον είχε επισκεφθεί στο ξενοδοχείο και «είχε δηλώσει ότι ο Παπανδρέου είναι μεγάλος πολιτικός που αγωνίζεται για τα συμφέροντα της χώρας του».

Η πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν Βάσω Παπανδρέου, δηλώνει από την πλευρά της: «Η Θάτσερ ήταν αντίθετη με κάθε ιδέα κοινωνικής Ευρώπης». Προσθέτει όμως ότι είχε να αντιμετωπίσει πολλούς ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Παπανδρέου, ο Μιτεράν και ο Κολ και έτσι οι ιδέες της επηρέαζαν κυρίως τη χώρα της. ​​​​​​​​

«Όταν μιλούσε ο Παπανδρέου για κοινωνικές τάξεις διαμαρτυρήθηκε και είπε "αυτή είναι κομμουνιστική ιδεολογία και δεν την θέλω στα ευρωπαϊκά όργαναθυμήθηκε επίσης ο Θεόδωρος Πάγκαλος! ​​

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top