Ομήρου (Πρόεδρος κυπριακής Βουλής): «Χολή και όξος από τους ευρωπαίους εταίρους μας»

Συναντήθηκε με Παπούλια & Σαμαρά: «Χρειάζονται θεμελιακές αλλαγές στην ΕΕ»

Ομήρου (Πρόεδρος κυπριακής Βουλής): «Χολή και όξος από τους ευρωπαίους εταίρους μας»

«Οι ευρωπαίοι εταίροι μας προσέφεραν “χολή και όξος”» δήλωσε με πικρία ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό, τον κ. Αντώνη Σαμαρά και να έχουμε μία ανταλλαγή απόψεων μέσα στις σημερινές δύσκολες, κρίσιμες συνθήκες που περνά και η Ελλάδα και η Κύπρος, με τη δεινή οικονομική θέση στην οποία περιήλθαμε οι δύο χώρες. Και, βεβαίως, μαζί θα δώσουμε -όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα- τη μάχη του Ελληνισμού» σημείωσε ο κ. Ομήρου.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό «η θέση της Κύπρου παραμένει αμετακίνητη για λύση που να στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», ενώ θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά την Τουρκία: «Η οικονομική δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε οι δύο χώρες, δεν θα πρέπει να δώσει την εντύπωση και δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί ότι είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να υπάρξει επιβουλή εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».

Ο ίδιος άφησε αιχμές για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο: «Δυστυχώς, οι εταίροι μας, οι ισχυροί ταγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης, αντί αλληλεγγύης, μας προσέφεραν "χολή και όξος", για να χρησιμοποιήσω και εκκλησιαστική ορολογία των ημερών. Παραβιάζεται η θεμελιώδης κοινοτική αρχή της αλληλεγγύης. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη την οποία οραματιστήκαμε και οραματιζόμαστε.. Αν συνεχιστεί αυτό το χάσμα, δεν είναι μόνο η κοινωνική συνοχή μεταξύ των λαών και ανθρώπων που θα τεθεί σε δοκιμασία, αλλά και η πολιτική συνοχή».

Παπούλιας: Στην οικονομία κυβερνούν οι αγορές, όχι οι κυβερνήσεις

«Χρειαζόμαστε θεμελιακές αλλαγές εντός της ΕΕ» τόνισε, εξάλλου, ο κ. Ομήρου στη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής τόνισε πως «η κρίση της Ευρώπης είναι κατά βάση κρίση αξιοπιστίας γιατί παραβιάζετε η θεμελιώδης αρχή της αλληλεγγύης με αποτέλεσμα προβλήματα όχι μόνο για την κοινωνική αλλά και την πολιτική συνοχή». Το σχόλιο με πικρία του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν πως «στην οικονομία, κυβερνούν οι περίφημες αγορές και όχι οι δημοκρατικά νομιμοποιημένοι θεσμοί, που είναι τα κοινοβούλια και οι κυβερνήσεις»…

Παράλληλα, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο και τόνισε ότι η επιλεκτικότητα της απόφασης για την Κύπρο τον «εξόργισε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top