Αλέξης Τσίπρας: «Υπάρχει κίνδυνος να πάμε στη δραχμή»

«Θα διεκδικήσουμε συνεργασίες ακόμα και αν πάρουμε αυτοδυναμία στις εκλογές»

Αλέξης Τσίπρας: «Υπάρχει κίνδυνος να πάμε στη δραχμή»

Πρώτη ανάρτηση: 09/04/2013 23:39

«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να κυβερνήσουμε με μνημονιακό σχέδιο ή να βάλουμε νερό στο κρασί μας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού «εξηγώντας του ότι αυτή θα είναι μια εντολή να πάμε σε μια σκληρή σύγκρουση στην Ευρώπη για να σώσουμε την πατρίδα μας».

Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέσει «το κρίσιμο δίλημμα στον ελληνικό λαό. Ή στηρίζετε την νέα δυναμική που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το με μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και αποτέλεσμα για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο ισχυροί στις διαπραγματεύσεις ή οδηγούμαστε σε μία νέα αβεβαιότητα.

Τονισε επίσης ότι ανεξάρτητα από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, σίγουρα θα διεκδικήσει συνεργασίες.

«Ζητώ να αποκτήσει επιτέλους η χώρα στρατηγική διαπραγμάτευσης γιατί αν επιμένει σε μία αδιέξοδη στρατηγική υποταγής τότε η χώρα χάνει χρόνο και ευκαιρίες», σημείωσε ενώ τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα συμμάχους.

Παράλληλα ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να «παγώσει» τις επαφές με τρόικα και να ξεκινήσει περιοδεία σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου προκειμένου να αποκτήσει η χώρα ισχυρές συμμαχίες ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη.

Σε ερώτηση για το αν έχει υπολογίσει το ρίσκο του «εκβιασμού» προς τους Ευρωπαίους ξεκαθάρισε: «Υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε στη δραχμή διότι στο τέλος της ημέρας δύο εκδοχές μπορεί να υπάρξουν. Ή να υποχωρήσει η Γερμανία, και αυτό θα είναι μια νίκη για όλους τους λαούς του νότου, ή να προχωρήσει σε επιλογές διάλυσης της ευρωζώνης ή κατακερματισμ��ύ της ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες.
Αλλά πότε δεν υπάρχει κόστος ή τίμημα όταν πάει κανείς να δώσει μια μάχη».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το ευρώ δεν είναι βιώσιμο αν μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έστω και μικρή αλλά είναι το 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, φύγει από αυτό», ενώ «θα καταρρεύσει άμεσα αν αυτό συμβεί και για μια χώρα όπως η Ιταλία που είναι 8 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι ο κυρίαρχος εκβιασμός από την πλευρά των φίλων μας των Γερμανών μπορεί να αντιστραφεί».

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, σε έναν ακήρυχτο πόλεμο και βλέπουμε μάλιστα ότι έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις. Δεν είναι μόνο δημοσιονομική κρίση μέσα σε ένα κλουβί που αφορά μόνο τα δημοσιονομικά. Η Κύπρος το απέδειξε αυτό.
Εδώ υπάρχουν συγκρούσεις και επιδιώξεις που αφορούν το νόμισμα, τους ενεργειακούς πόρους.» επεσήμανε στην συνέχεια και πρόσθεσε πως

«Την ίδια στιγμή, που θα κληθούμε να πάρουμε πολύ κρίσιμες αποφάσεις , έχουμε ήδη υποστεί απώλειες πολεμικού χαρακτήρα. Όταν το 50% των νέων ανθρώπων είναι σήμερα άνεργο, όταν η ύφεση που έχε υποστεί η χώρα συγκρίνεται με την ύφεση των ΗΠΑ το 1929… Έχουμε 25% του ΑΕΠ απώλεια.. αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε καιρό ειρήνης!»

Αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί η Άγκελα Μέρκελ, την κατηγόρησε ότι «στηρίζει κυβερνήσεις του χεριού της το έκανε στηρίζοντας τον κύριο Σαμαρά στις εκλογές, το έκανε στηρίζοντας τον κ. Αναστασιάδη. Πήγε 15 μέρες πριν τις εκλογές στην Κύπρο να κάνει την συνεδρίαση του λαϊκού κόμματος στην Κύπρο για να στηρίξει τον κύριο

Τέλος σε ότι έχει να κάνει με το που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης στα προηγούμενα επίπεδα, είπε ότι θα βρεθούν από τον προϋπολογισμό, εξηγώντας ότι «σε συνθήκες ύφεσης για να μπορέσεις να ξαναγυρίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται στην ανάπτυξη... πρέπει ένα διάστημα να διατηρήσεις το χρέος σου. Δεν γίνεται αλλιώς. Έχουμε ιδέα πόσο θα κοστίσει και πιστεύω εδώ είναι και αυτό ένα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους στο νέο σχέδιο που θα καταθέσουμε...»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top