Στουρνάρας: Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα με την τρόικα

Αλλά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τις «παιδικές ασθένειες»

Πρώτη ανάρτηση 20.42

​«Μη νομίζετε ότι τα πράγματα με την τρόικα είναι εύκολα. Είναι πολύ δύσκολα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, προκαλώντας αίσθηση, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γ. Πρετεντέρη, η οποία έλαβε χώρα λίγη ώρα μετά την κρίσιμη, τρίωρη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουμε βλετιώσει τις επιδόσεις», αφήνοντας ωστόσο, την αίσθηση ότι και αυτή τη φορά τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήρε πάντως τη στάση του κ. Α. Σαμαρά, του κ. Β. Βενιζέλου και του κ. Φ. Κουβέλη, των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυ��έρνηση, τονίζοντας ότι οι τρεις αρχηγοί έδειξαν αυτογνωσία και πολιτικό ρεαλισμό.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε συγκεκριμένα:
«Η τρικομματική κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες πέρασε τις παιδικές της ασθένειες. Χθες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. Έδειξαν, για να δανειστώ από το βιβλίο του Γιάννη (Πρετεντέρη), στις τελευταίες σελίδες, αυτογνωσία και πολιτικό ρεαλισμό».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το Eurogroup αντάμειψε την Ελλάδα για τη μεγάλη προσπάθειά της, «παρόλο που πολλοί κάνουν ότι το αγνοούν», με τους εξής έξι τρόπους:

α) Κουρεύτηκε το χρέος κατά 40 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012.
β) Μειώθηκαν τα επιτόκια δανεισμού κάτω από 2% (Πόσες άλλες χώρες έχουν αυτή την ευκαιρία;)
γ) Δόθηκε επιμήκυνση εξόφλησης μέχρι το 2040 και περίοδος χάριτος δέκα χρόνια.

δ) Η απαίτηση δημοσιονομικής εξυγίανσης επεκτάθηκε κατά δύο χρόνια, μέχρι το 2016 αντί για το 2014 που ήταν στην αρχή.

ε) Επιστρέφονται στην Ελλάδα από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης μέσω των κυβερνήσεών τους, αρκετά από τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης.

στ) Στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 προβλέπεται ότι το χρέος θα μειωθεί κι άλλο, όταν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε: «Μένουν, βέβαια, ακόμη πολλά να γίνουν. Στην αγορά εργασίας πρέπει να μειώσουμε δραστικά την ανεργία, στην αγορά ενέργειας πρέπει να μειώσουμε τα ταμειακά ελλείμματα. Πρέπει να άρουμε τα εναπομείναντα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού. Να τελειώσουμε σύντομα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Να αξιοποιήσουμε τα 44 δισ. που έχουμε διαθέσιμα από τα ευρωπαϊκά ταμεία – συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού ταμείου - από σήμερα μέχρι το 2020».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι σχεδιάζεται, στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και το νέο πρότυπο απασχόλησης. «Πριν λίγες μέρες έγινε μια ενδιαφέρουσα σύσκεψη, με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων, στο ΥΠΟΙΚ γι αυτό ακριβώς το σκοπό. Το Μάιο καταθέτουμε ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Υλοποιούμε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας γης» σημείωσε.
​​​
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top