Αυτό είναι το οριστικό μνημόνιο της Κύπρου

Δείτε τι αλλάζει για τους πολίτες της Μεγαλονήσου

​Παράταση ενός έτους, δηλαδή μέχρι το 2018, προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους εξασφάλισε η Κύπρος. Την είδηση ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο.

«Καταλήξαμε σε ένα μνημόνιο. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη», είπε ο κ. Στυλιανίδης, τονίζοντας πως κλείνει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, η οποία κράτησε έναν χρόνο..

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία θα λάβει την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας τον Μάιο. Τα δάνεια που θα λάβει η χώρα θα αποπληρωθούν σε περίοδο 12 ετών, ενώ το επιτόκιό τους θα διαμορφωθεί στ�� 2,5%. Η αποπληρωμή θα ξεκινήσει σε 10 χρόνια!

Νωρίτερα, ο κος Σαρρής δήλωνε πως η Λευκωσία ευελπιστεί οι περιορισμοί στις συναλλαγές να χαλαρώσουν το συντομότερο δυνατόν, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Ερωτώμενος για το πότε θα βγει η Κύπρος από την ύφεση, ο κος Σαρρής δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη και επισήμανε ότι ο φετινός χρόνος θα είναι πολύ δύσκολος, όπως και οι αρχές του επόμενου.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο

Περικοπές μισθών, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες είνα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφω��ία, με βάση πληροφορίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπολογισμοί του μνημονίου προβλέπουν φέτος ύφεση-σοκ 9% για την κυπριακή οικονομία και σε αυτή τη βάση έχουν προστεθεί κλιμακωτές μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα και ευρύτερο δημόσιο τομέα στους συνταξιούχους και εργαζόμενους ως εξής: 0- 1.000 ευρώ 0%, 1.001-1.500 ευρώ 6,5%, 1.501-2.000 ευρώ 8,5%, 2.001-3.000 ευρώ 9,5%, 3.001-4.000 ευρώ 11,5%, άνω των 4.001 ευρώ 12,5%. Επιπλέον οι υπάλληλοι του δημοσίου θα καταβάλουν 1,5% των αποδοχών τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ριζικές αλλαγές στους οργανισμούς

Η Τρόικα αναφέρεται ονομαστικά στις ιδιωτικοποιήσεις της Cyta, ΑΗΚ και Αρχή Λιμένων, κάτι που δεν έκανε στο αρχικό κείμενο του Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας, που ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση, τους δήμους και τις περιφερειακές διοικήσεις, εν όψει της πιθανής αποεπένδυσης ή αναδιάρθρωσης των οργανισμών. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνει η απογραφή όλων των κρατικών επιχειρήσεων οι οποίες θα μπορούσαν να υπόκεινται σε αναδιάρθρωση ή να γίνει εκκαθάριση. Η κυβέρνηση καλείται να ετοιμάσει ένα σχέδιο για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Στη συνέχεια θα πρέπει να συντάξει μια έκθεση για την επανεξέταση των δραστηριοτήτων και των οικονομικών που αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς. Η έκθεση θα αξιολογεί τις επιχειρηματικές προοπτικές των επιχειρήσεων αυτών και θα αποτελεί το πεδίο εφαρμογής για την ομαλή ιδιωτικοποίηση. Οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να λάβουν τις αναγκαίες νομικές αλλαγές για να ικανοποιηθεί η απαίτηση αυτή το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης, το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων θα συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής αποτελεσματικότητας μέσω αυξημένου ανταγωνισμού και την ενθάρρυνση της εισροής κεφαλαίων, καθώς και στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Υπολογίζονται περισσότερο τα κοιτάσματα

Το μέχρι και αργά χθες υπό συζήτηση κείμενο του Μνημονίου, σε σχέση με τα θέματα ενέργειας, περιλαμβάνει τρία χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν:

1)Λαμβάνεται πιο ξεκάθαρα υπόψη ο ρόλος των υδρογονανθράκων στην ανάκαμψη της οικονομίας γενικότερα. Γίνεται αναφορά σε δυναμικό που θα προσφέρει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάκαμψη, ενώ προηγουμένως δεν υπήρχε καμία αναφορά.

2)Μπαίνουν πολύ πιο ξεκάθαρες προβλέψεις σε σχέση με την οργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού και της αγοράς φυσικού αερίου τόσο εντός Κύπρου όσο και για εξαγωγές. Κάτι που ερμηνεύεται αντιφατικά από τις διάφορες πλευρές.

3)Γίνεται αποδεκτό, όπως και στο προηγούμενο Μνημόνιο, ότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα κατανεμηθούν πρώτα για την ανάπτυξη υποδομών και τις μελλοντικές γενιές και προστίθεται πρόβλεψη για «δημιουργία αξίας για όλα τα στρώματα της κοινωνίας». Αποσύρεται η πρόβλεψη για διαβούλευση σε σχέση με το πλαίσιο του Ταμείου Υδρογονανθράκων. Πρόβλεψη που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης από την Τρόικα σημαντικά περισσότερων πόρων από τους υδρογονάνθρακες για απομείωση του χρέους, εξαλήφθηκε – τουλάχιστον στα μέχρι τώρα κείμενα.

Καταργήσεις δαπανών και προνομίων

Μείωση των συνολικών δαπανών για κοινωνικές παροχές, κατά τουλάχιστον €113 εκατ. μέσω της κατάργησης ενός αριθμού, όπως το επίδομα μητέρας, άλλα οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα εκπαιδευτικών. Επίσης γίνεται και ο εξορθολογισμός του επιδόμ��τος Πάσχα για τους συνταξιούχους.

Εξασφαλίζεται μείωση τουλάχιστον 29 εκατ. ευρώ στο σύνολο των δαπανών των επιδομάτων για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επιτυγχάνεται με τη φορολόγηση των συντάξιμων επιδομάτων που παρέχονται σε ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους υπαλλήλους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεύτερο σημείο είναι η μείωση των αποζημιώσεων που προβλέπονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η μείωση της ημερήσιας αποζημίωσης στο εξωτερικό για επαγγελματικά ταξίδια κατά 15%.

Μειώνονται ορισμένα οφέλη και προνόμια για τους κρατικούς αξιωματούχους και ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ιδίως με την αναστολή του δικαιώματος να ταξιδεύουν στην πρώτη θέση.

Παρατείνεται η αναστολή καταβολής της ΑΤΑ για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του προγράμματος (πρώτο τρίμηνο 2016). Επεκτείνεται το πάγωμα των προσαυξήσεων και γενικές αυξήσεις μισθών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά τρία επιπλέον έτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον πέντε χιλιάδες κατά την περίοδο από 2012 έως 2016 και εφαρμογή ενός τετραετούς προγράμματος που αποβλέπει στην κατάργηση του τουλάχιστον 1.880 θέσεις μονίμων υπαλλήλων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top