Ποινικές διώξεις ετοιμάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς για τη λίστα Λαγκάρντ

Για τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση

Ποινικές διώξεις προτίθενται να ασκήσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα μη πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με την ολοκλήρωση της έρευνάς τους τις επόμενες ημέρες.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2012, ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η άσκηση ποινικών διώξεων.

Με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε φέρεται να έχει υποβληθεί σχετική αναφορά για τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει για την ποινική αξιολόγηση των μη πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διαχείριση της λίστας.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας κλήθηκαν και κατέθεσαν με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη αδικημάτων οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, μία δικηγόρος και πρώην συνεργάτιδα του κ. Διώτη και οι τρεις συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων απαλείφτηκαν από την λίστα.

Ο κ. Καπελέρης υποστήριζε πως ουδέποτε παρέλαβε από τον τότε υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου ολόκληρο το ψηφια��ό υλικό και παρέλαβε μόνο μία λίστα με τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες, προκειμένου να διακριβώσει το φορολογικό τους προφίλ.

Ο κ. Διώτης κλήθηκε σαν ύποπτος από τους οικονομικούς εισαγγελείς για το γεγονός ότι αντέγραψε ολόκληρο το αρχείο στις 8 Ιουλίου του 2011 και ότι διέγραψε το δεύτερο στικάκι.

Σαν ύποπτοι κλήθηκαν και κατέθεσαν επίσης και οι τρεις συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου Οι συγκεκριμένοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφου με τ��ς επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκον��ος.

Όλοι τους υποστηρίζουν πάντως ότι οι καταθέσεις τους στην ελβετική τράπεζα HSBC ήταν νόμιμες, φορολογημένες και δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top