Ομοβροντία κατά Νταβούτογλου από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Χαρακτηρίζουν «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για την Κύπρο

Ομοβροντία κατά Νταβούτογλου από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ομοβροντία ανακοινώσεων και σκληρών απαντήσεων τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση υπήρξε μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου για την Κύπρο.

«Σήμερα συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον κυπριακό λαό, ενάντια σε όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε επιστολή-απάντηση που έστειλε στον ομόλογό του. «Η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι λάθος. Η Κύπρος θα ανακάμψει. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου. Μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού» προσθέτει ο κ. Αβραμόπουλος και καταλήγει: «Οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ».

Για γνωστή «πολιτική των προκλήσεων» κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής, Ρένα Δούρου, αυτή τη φορά «με την προσθήκη του ζητήματος των ενεργειακών κοιτασμάτων». Η κα Δούρου τονίζει ότι η ουσία είναι ότι ένα τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική κατοχή και εοπισημαίνει ότι η μόνη λύση είναι «ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που αποκλείει οποιαδήποτε έννοια διχοτόμησης ή απόσχισης, οποιαδήποτε μορφή ένωσης της Κύπρου, ή μέρους της, με οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Δυστυχώς, η οικονομική κρίση στην Κύπρο χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως πρόσχημα και μοχλός για την επαναφορά -με διπλωματικό υποτίθεται τρόπο- της στρατηγικής της διχοτόμησης. Η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν αλλοιώνει τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου. Το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού είναι πάντοτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι δε υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεί αλληλέγγυα τουλάχιστον στα θέματα που αφορούν τη διεθνή υπόσταση του κράτους- μέλους της, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Οι χαλαρές (επιεικής ο όρος) διπλωματικές και μυστικές εξωτερικές πολιτικές της συγκυβέρνησης της Αθήνας, σε συνδυασμό με τη στυγνή μερκελική επίθεση στην Κύπρο, επιτρέπουν τώρα να τρέχει και η Άγκυρα για να σκυλέψει επάνω στο σακατεμένο οικονομικό κορμί της Μεγαλονήσου. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ προειδοποιούμε τον κάθε Νταβούτογλου, ότι ανεξάρτητα εάν στην Ελλάδα υπάρχουν οι λάτρεις της πολιτικής των προθαλάμων του Εμίρη του Κατάρ και εκείνοι που κινδυνεύουν να χρεωθούν ότι με τα καμώματά τους παραδίδουν τη Κύπρο στον Αττίλα 3, εμείς θα αντισταθούμε και θα προασπίσουμε τη πατρίδα μας και τον Ελληνισμό» αναφέρει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

«Η μόνη απάντηση που αρμόζει στον προκλητικό ανθέλληνα Νταβούτογλου πηγάζει από το τρίπτυχο: εθνική ομοψυχία, πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις, επιθετική εξωτερική πολιτική. Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο, άμεση εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ελλαδικής και κυπριακής ΑΟΖ προς όφελος του ελληνικού λαού» σημειώνει από τη μεριά της η Χρυσή Αυγή.

«Απαράδεκτες» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Νταβούτογλου η ΔΗΜΑΡ:. «Η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι η μόνη αποδεκτή λύση για την Κύπρο είναι στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Τέλος, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Οι προκλητικές και ταυτόχρονα αποκαλυπτικές ��ηλώσεις Νταβούτογλου για την Κύπρο επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και η εκχώρηση του φυσικού της πλούτου σε πολυεθνικές, εκτός από τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και την επαναφορά του "Σχεδίου Ανάν" σε ακόμα χειρότερη έκδοση. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι ως εγγυήτρια δύναμη θα συμβάλλει στην αποτροπή της διχοτόμησης και της νομιμοποίησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top