Α. Βγενόπουλος: Το 2010 δεν ήταν γνωστή η οικονομική κρίση!!!

«Πιστεύαμε ότι οι επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα ήταν μηδενικού κινδύνου»!

Α. Βγενόπουλος: Το 2010 δεν ήταν γνωστή η οικονομική κρίση!!!

Να απαντήσει στους επικριτές του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Λαϊκή τράπεζα (και πρώην Marfin Egnatia) επιχειρεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο κ. Βγενόπουλος ασκεί κριτική σε… όλους τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών χαρακτηρίζοντας «λάθος» την απόφαση του Eurogroup για διάσπαση της «μη βιώσιμης» Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή».

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι μέχρι πριν από 1,5 χρόνο η Λαϊκή Τράπεζα (τότε Marfin Popular Bank) ήταν απόλυτα υγιής και πως η καταστροφή έγινε από τους… επόμενους, σε διάστημα μόλις 17 μηνών: «Η Διοίκηση της οποίας υπήρξα μη Εκτελεστικός Πρόεδρος παρέδωσε μια υγιή Τράπεζα με καταθέσεις 20,2 δισ. ευρώ, επιτοκιακά έσοδα 799 εκ. ευρώ, οργανική προ προβλέψεων κερδοφορία 388 εκ. ευρώ (2011) και ELA (έκτακτος μηχανισμός στήριξης της ΕΚΤ) 3 δισ. ευρώ. Μέσα σε 17 μήνες η κρατική πλέον Λαϊκή επιδείνωσε δραματικά τα αποτελέσματά της».

Ωστόσο, κάνοντας αναφορά ο κ. Βγενόπουλος στα ελληνικά ομόλογα που είχε στην κατοχή της η Λαϊκή με αγορές του 2009 και του 2010 (την ώρα δηλαδή που είχαν φουντώσει οι συζητήσεις για την ελληνική κρίση και ήμαστε μια ανάσα πριν… το Καστελλόριζο και την ένταξη σε Μνημόνιο), τονίζει πως… φανταζόταν ότι ήταν κίνηση μηδενικού κινδύνου: «Η παλαιά διοίκηση των ιδιωτών μετόχων κατηγορήθηκε ανεπίσημα και δυσφημιστικά επειδή είχε στο χαρτοφυλάκιό της Ελληνικά Ομόλογα που είχαν αγορασθεί τα περισσότερα το 2009 και στις αρχές του 2010, δηλαδή πολύ πριν υπάρξει έστω και υποψία ή αντιμετώπιση σε επίπεδο ΕΚΤ ότι οι επενδύσεις αυτές δεν ήταν μηδενικού κινδύνου»!!!

Τέλος, ο κ. Βγενόπουλος φέρεται ενοχλημένος από δηλώσεις και τοποθετήσεις που τον φέρνουν στο επίκεντρο του προβλήματος των κυπριακών τραπεζών και υποστηρίζει: «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που τοποθετούνται δημόσια για την υπόθεση της Κύπρου που βρίσκεται στην επικαιρότητα, αναφέρονται σε υποθέσεις και καταστάσεις που δεν γνωρίζουν, με αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις τους να στερούνται σοβαρότητας».

Βροχή οι επικρίσεις για τον Έλληνα τραπεζίτη

Την ίδια ώρα, βροχή πέφτουν οι επικρίσεις από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Κύπρου για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, τον οποίο και φωτογραφίζουν ως υπεύθυνο για την δραματική κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος (γιος του πρώην Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου) δεν δίστασε να εξαπολύσει κατά μέτωπο επίθεση στον Έλληνα τραπεζίτη κατηγορώντας τον πως έσωσε τις καταθέσεις του και διέγραψε τα χρέη του! Μιλώντας στον κυπριακό ραδιοφωνικό σταθμό Αstra 92,8 έκανε λόγο για κλοπή κυπριακών τραπεζών και πρόσθεσε με νόημα πως κάποιοι στην Αθήνα πανηγυρίζουν και κάποιοι στην Λευκωσία κλαίνε: «Ο κ. Βγενόπουλος και οι φίλοι του θα διατηρήσουν 100% τις καταθέσεις τους, ενώ διαγράφονται τα δάνεια τους που ανέρχονται σε εκατομμύρια»!

Παράλληλα, και το νυν μέλος του δ.σ. της Λαϊκής Τράπεζας Μάριος Χατζηγιαννάκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κ. Βγενόπουλου κατηγορώντας τον για μεγάλα οικονομικά λάθη στη Λαϊκή Τράπεζα και καταγγέλλοντας διαγραφή δανείων πριν η τράπεζα περάσει στα χέρια του κράτους. Μάλιστα, ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ για το αν υπάρχουν στοιχεία για τις καταγγελίες, απάντησε με νόημα: «Καλέστε μας αύριο στη Βουλή και έχουμε όλα τα στοιχεία»!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top