Σόιμπλε: Κύπριοι μην ξεχνάτε, οι Έλληνες πλήρωσαν περισσότερα!

«Λύση χωρίς κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο; Ξεχάστε το!»

Σόιμπλε: Κύπριοι μην ξεχνάτε, οι Έλληνες πλήρωσαν περισσότερα!

«Λύση χωρίς κούρεμα καταθέσεων, δεν υπάρχει» ξεκαθάρισε ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε, ο οποίος εκτίμησε ότι η Κύπρος «είναι σε δύσκολη θέση» και εξέφρασε την ελπίδα οι αρμόδιοι «να αντιληφθούν πως είναι κυρίως προς το συμφέρον της Κύπρου να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα βοήθειας του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) με τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Ο ίδιος τόνισε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να αναλάβουν ένα μερίδιο από το κόστος οι πιστωτές των τραπεζών: «Κάθε πρόγραμμα βοήθειας έχει νόημα μόνον όταν καταπολεμά τα αίτια που οδήγησαν στην κρίση. Στην Κύπρο πρόκειται για τον υπερδιογκωμένο και εν μέρει χρεοκοπημένο τραπεζικό τομέα. Επ' αυτού πρέπει να βρεθεί μια λύση. Η αντίληψη ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από τους φορολογουμένους στην ευρωζώνη, χωρίς συμμετοχή των σημαντικών πιστωτών των τραπεζών στην Κύπρο, δεν μπορεί να περάσει στους πολίτες της Ευρώπης».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι είναι παρανόηση και πως ζητούμενο είναι να μη σηκώσουν όλο το βάρος οι φορολογούμενοι: «Δεν πρόκειται για μια εισφορά που πρέπει οι κύπριοι αποταμιευτές να καταβάλουν στην Ευρώπη. Ζητούμενο είναι να μη σηκώσουν όλο το βάρος οι φορολογούμενοι - και οι Κύπριοι -, αλλά να επωμισθούν ένα μέρος οι πιστωτές των τραπεζών. Αυτοί επένδυσαν στις τράπεζες, εισέπραξαν μεγάλες αποδόσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθαρίζει πως εάν η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα βρει τα 5,8 δισ. μέσω άλλων μέτρων που «θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και θα βάζουν την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά», ο ίδιος δε θα είχε καμία αντίρρηση.

Τέλος, ο Σόιμπλε σημειώνει πως εάν η Κύπρος δεν συμφωνήσει το κόστος «θα ��ίναι για όλους πολύ μεγαλύτερο» και φέρνει και το παράδειγμα της Ελλάδας τονίζοντας πως έχει σηκώσει περισσότερα βάρη: «Με όλον τον σεβασμό, ένας Ελληνας ίσως θα έπρεπε να πει στους Κυπρίους ότι μια εισφορά 6,75% επί των καταθέσεων, που έως τώρα είχε πολύ καλύτερους τόκους σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, δεν είναι και το χειρότερο μπροστά στα βάρη που έπρεπε να σηκώσει η Ελλάδα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top