Κύπρος: Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του ν/σ για το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης

Νέα σύσκεψη των αρχηγών στην Κύπρο αύριο

Κύπρος: Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση του ν/σ για το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης
Κορυφώνονται οι διεργασίες στην Κύπρο, όπου αποφασίστηκε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή το πρωί κάτω από ασφυκτικές πιέσεις γύρω από την κυπριακή κρίση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, στις 18:00 της Πέμπτης θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο και στις 19:00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για έγκριση των αποφάσεων των πολιτικών αρχηγών.
Όπως σας έχουμε αναφέρει, οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, ωστόσο το κούρεμα δείχνει να παραμένει ακόμη εκτός συζήτησης, όπως διευκρίνισε και ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Στη σύσκεψη που προηγήθηκε συμφωνήθηκε ομόφωνα η δημιουργία η δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης για την κάλυψη των 5,8 δισ. που χρειάζεται η Κύπρος για τον τραπεζικό τομέα. Το Ταμείο θα λάβει ως ενεργητικά, κρατική και εκκλησιαστική περιουσία –μεταξύ των οποίων και ακίνητα- και θα εκδώσει έναντι τους ειδικά καλυμμένα ομόλογα ή υβριδικό προϊόν παρόμοιο με ΜΑΕΚ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρέη που θα εκδώσει αυτή η εταιρεία δεν θα επιβαρύνουν το Δημόσιο Χρέος, εφόσον ο εκδότης είναι ιδιωτική εταιρεία. Η αξία του ενεργητικού που θα δοθεί ως προίκα μπορεί να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ενώ στο ταμείο πολύ πιθανόν να περιληφθεί και το απόθεμα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας. Κατά πάσα πιθανότητα, το ταμείο θα είναι κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου.
Βίντεο star
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top