Κύπρος, η επόμενη μέρα: Τα σενάρια και το κλίμα μετά το «όχι»

Στο τραπέζι και σενάριο για «μπλόκο» στην τρόικα – Σύσκεψη αρχηγών στην Κύπρο

Κύπρος, η επόμενη μέρα: Τα σενάρια και το κλίμα μετά το «όχι»
Η Κύπρος είπε χθες το ιστορικό «όχι» στην επιταγή του Eurogroup για φορολόγηση των καταθέσεων, ένα βροντερό «όχι» (ούτε ένα «ναι» στην ψηφοφορία της κυπριακής βουλής) που έκανε και κάνει το γύρο του κόσμου.
Ωστόσο, σήμερα ξημερώνει η επόμενη μέρα στη Μεγαλόνησο και έρχεται μαζί της και η ώρα του εναλλακτικού σχεδίου για την Κύπρο.
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Ήδη, χθες μετά την ψηφοφορία και αφού εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του στην απόφαση της Βουλής, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή διοικητών τραπεζών και οικονομικών παραγόντων.
Σήμερα, ο Κύπριος πρόεδρος έχει ήδη συγκαλέσει για το πρωί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στις 8 συναντηθεί και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί υπουργικό συμβούλιο, ενώ ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί και με κλιμάκιο της τρόικας.
Όπως δήλωσε, εξάλλου, ο υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», ο κ. Αναστασιάδης αναμένεται να παρουσιάσει στην τρόικα το σχέδιο «B» μετά την απόρριψη της πρότασης του Eurogroup.
Τα δύο σενάρια και η εμπλοκή της Ρωσίας
Στην επικοινωνία Αναστασιάδη-Πούτιν που ακολούθησε την ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή, ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της Κύπρου ενώ ξεκαθάρισε πως η Ρωσία θα δει θετικά τα αιτήματα της Κύπρου.
Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχει στις 11 ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνoφ. Τον κ. Σαρρή συνοδεύουν και τραπεζικά στελέχη, κάτι που εκτιμάτια ότι ίσως οδηγήσει σε εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο.
Όπως αναφέρει το 24h.com.cy, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει δύο σενάρια μπροστά του, το ένα με την τρόικα και το άλλο δίχως τρόικα και με στροφή στη Ρωσία.
Ειδικότερα:
Σενάριο 1
1. Κανονικά η αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τα 10 δισ. της απόφασης του Eurogroup
2. Παράταση αποπληρωμής του Ρωσικού δανείου μέχρι το 2021 (2.5 δισ. ευρώ)
3. Τέλος ενίσχυσης σε ένα ειδικό Ταμείο της χώρας με συμμετοχή μόνο των Κύπριων πολιτών. Παράλληλα ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, με δάνειο από τα Ταμεία Πρόνοιας.
4. Ρευστότητα απεριόριστη από τον ELA
5. Ρωσική δέσμευση για μεταφορά καταθετών στο νησί ώστε να παραμείνει η Κύπρος χρηματοπιστωτικό κέντρο
Σενάριο 2
Στην περίπτωση αυτή η Κύπρος ουσιαστικά θα προσπαθήσει να τακτοποιήσει τα του οίκου της μόνο με την ρωσική βοήθεια. Παράλληλα:
1. Απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Εδώ θα γίνει και η κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισ. ευρώ.
2. Στρατηγικός ρόλος στην Ρωσία στο θέμα του τερματικού φυσικού αερίου.
3. Νέο δάνειο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Η Λαϊκή φαίνεται πως έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον 4 Ρώσων επενδυτών.
Παράλληλα ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ που κατέχει ήδη το 10% της Κύπρου να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Κύπρου με 1- 1,5 δισ. ευρώ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top