Σαμαράς: Η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλους

«Δεν μπορεί άλλη λιτότητα η Ευρώπη» - «Το χαράτσι για το 2013 θα είναι μικρότερο»

Σαμαράς: Η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλους

Για κρίσιμη κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία συνειδητοποιεί πλέον ότι η λιτότητα δεν βγάζει πουθενά έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όλη η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με μέτρα λιτότητας καθώς αυτά δεν είναι μονόδρομος» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα «αναγνωρίζεται από όλους» και πως η χώρα μας κατατάσσεται «πρώτη στη δημοσιονομική προσαρμογή και στις μεταρρυθμίσεις».

Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη δόση του Μαρτίου και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο με την τρόικα, απλά συζήτηση σε εξέλιξη»: «Υπάρχει συζήτηση για μια σειρά από θέμα και είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία σε όλα. Το γεγονός πως δεν χρειάζεται η παρουσία της τρόικας για την εκταμίευση της δόσης τα λέει όλα».

Για τις απολύσεις στο δημόσιο, τόνισε πως έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αξιολόγησης σε όλο το φάσμα του δημοσίου που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου: «Όσοι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι ή συστηματικά κοπανατζήδες ή έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία θα απομακρυνθούν».

Όσον αφορά το χαράτσι, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της είσπραξης ή όχι από τη ΔΕΗ και το 2013 δεν είναι ζήτημα ουσίας καθώς το ποσό έχει κλείσει και η επιβάρυνση θα είναι ούτως ή άλλως μικρότερη για τους φορολογούμενους: «Είχαμε πει ότι θα μειωθεί η επιβάρυνση και θα καταργηθούν όλοι οι φόροι της τελευταίας τριετίας και θα θεσπιστεί ενιαίος φόρος της περιουσίας. Είχαμε μιλήσει γ��α διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μικρότερη επιβάρυνση σε όσους σήμερα πληρώνουν και πως θα έχουμε από τους χαμηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη. Αυτό θα ισχύει από 1/1/2014. Φέτος, Θα επιβαρύνουμε τους φορολογούμενους λιγότερο απ’ ότι πέρυσι. Για το 2013 θα είναι λιγότερη η επιβάρυνση, Αυτό που ψάχνουμε είναι το πώς θα γίνει, αν δηλαδή θα είναι από τη ΔΕΗ ή από αλλού. Το πόσο έχει τελειώσει, έχει κλείσει».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε σε επανασχεδιασμό για να μεταφερθούν πόροι από άλλα Ταμεία στο πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων και σημείωσε πως ήδη βγαίνει «η πρόσκληση για 45.000 νέους έως 29 ετών για να αποκτήσουν εμπειρία στην αγορά εργασίας». Παράλληλα, αποκάλυψε πως η Ελλάδα συγκεντρώνει σιγά-σιγά τα βλέμματα των επενδυτών από όλο τον κόσμο: «Δεν σας κρύβω ότι κάθε μέρα δέχομαι ενδιαφερόμενους επενδυτές από όλον τον κόσμο στο γραφείο μου».

«Θα συμπαρασταθούμε με τους αδερφούς μας Κυπρίους, είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει καλή λύση για τη σταθεροποίηση της Κύπρου» σχολίασε εξάλλου ο πρωθυπουργός για τις σε εξέλιξη συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της Κύπρου με τους εταίρους για τη χορήγηση του δανείου.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς έβαλε «άνω τελεία» στα σενάρια ανασχηματισμού υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι στις δικές μου άμεσες προθέσεις».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top