Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας

Ομιλία στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του L.S.E.

Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας

«Οι πολιτικές της λιτότητας οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, δε μοιάζει να προσφέρουν βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια τέτοια έξοδο. Αντιθέτως, εξαρτώνται από την κρίση κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη.», τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του L.S.E..

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, κι αυτή, όπως είπε, είναι η μελλοντική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές, αλλά και να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές της χώρας.

Επανέλαβε ακόμη ότι μια οικονομικά βιώσιμη στρατηγική μπορεί να παραδειγματιστεί από την Συμφωνία για το Χρέος του Λονδίνου το 1953 η οποία έδωσ�� το έναυσμα της ανάπτυξης της Γερμανικής οικονομίας και δημιούργησε, όπως είπε, το «οικονομικό θαύμα» της μεταπολεμικής εποχής.


«Χωρίς την συμφωνία του Λονδίνου δε θα υπήρχε τέτοιο θαύμα. Ένα κούρεμα του χρέους, μια τεράστια επένδυση διά του σχεδίου Μάρσαλ, όροι χρηματοδότησης που συνδέονται με την παραγωγή και τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κεντρικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμφωνίας» εξήγησε.

Υποστήριξε ακόμη ότι από την αρχή της κρίσης τα πράγματα έχουν χειροτερέψει όσον αφορά στις δημοκρατικές διαδικασίες με γρηγορότερους ρυθμούς από ότι στον οικονομικό τομέα:

«Οι οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν ανάμεσα στην Γερμανία και τη Γαλλία επιβάλλονται χωρίς καν την πρόφαση της διευρυμένης προσπάθειας διαβούλευσης», σημείωσε, προσθέτοντας μάλιστα ότι «ζητήθηκε από τους πολιτικούς ηγέτες του Νότου να υπογράψουν τις πολιτικές λιτότητας, ακόμη και πριν την διεξαγωγή των εκλογών».

Κατηγόρησε τέλος τα τρία κόμματα που συγκροτούν την ελληνική κυβέρνηση ότι προχώρησαν στις τελευταίες εκλογές με εξαγγελία την επαναδιαπραγμάτευση των προγραμμάτων προσαρμογής, αλλά, όπως είπε, κατέληξαν στην συνέχεια σε μια πορεία λίγο-πολύ πανομοιότυπη με την προηγούμενη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top