Σκληρή παρτίδα στο Μαξίμου ανάμεσα σε τρόικα και Σαμαρά

Στο επίκεντρο το ζήτημα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων

Σκληρή παρτίδα στο Μαξίμου ανάμεσα σε τρόικα και Σαμαρά
Σε μια σκληρή «παρτίδα πόκερ» έχει μετατραπεί σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας, στην οποία συμμετέχουν αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Βρούτσης και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ( ο οποίος κλήθηκε εσπευσμένα). Το κυριότερο «στοίχημα» είναι εάν η τρόικα θα καταφέρει να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αν και μέχρι στιγμής αντιστέκεται σθεναρά και αντιπροτείνει την μείωση των θέσεων μέσω του προγράμματος κινητικότητας, σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

Η τρόικα από την πλευρά της ζητά, όπως μετέδωσε το Mega, συγκεκριμένα νούμερα υπαλλήλων προς αποχώρηση, που θα μπουν σε μία στήλη δίπλα από τις μετακινήσεις κάθε υπουργείου, σύμφωνα με το πρόγραμμα κινητικότητας.

Η ελληνική πλευρά πάντως, επειδή δεν θέλει απολύσεις, έχει ρίξει στο τραπέζι και την πρόταση για ολοκληρωτικό πάγωμα προσλήψεων, από το οποίο θα γίνουν εξαιρέσεις μόνο σε ειδικούς τομείς, ενώ όλα τα άλλα κενά θα καλυφθούν αποκλειστικά και μόνο από το πρόγραμμα της κινητικότητας. Ένα ερωτηματικό είναι όμως τα απαιτούμενα προσόντα, καθώς είναι γνωστό ότι π.χ. το ΥΠΟΙΚ ζητά εδώ και καιρό στελέχη με υψηλά προσόντα αλλά δεν τα βρίσκει μέσω του προγράμματος κινητικότητας.
Δεύτερο πρόβλημα είναι ο τρόπος είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων, ώστε να αντικατασταθεί το «χαράτσι» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ από έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας. Προς το παρόν η απαραίτητη βάση δεδομένων δεν υπάρχει για κάτι τέτοιο αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμη. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ότι η τρόικα δεν το πιστεύει…
Τεχνικό ζήτημα υπάρχει και με το τι θα γίνει εάν δεν εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τα χρήματα τα οποία έχουν υπολογισθεί για το τέλος των ακινήτων (3,2 δις ευρώ για φέτος), με οποιοδήποτε τρόπο και να εισπραχθούν (χαράτσι ή άλλο φόρο). Η τρόικα θέλει να επιβάλει νέα μέτρα σε αυτή την περίπτωση, αλλά στην κυβέρνηση «λιποθυμούν» με την ιδέα και μόνο μιας τέτοιας λύσης, για ευνόητους λόγους.
Την αισιοδοξία του είχε εκφράσει πριν τη συνάντηση Σαμαρά – τρόικας πάντως ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, κατά τη διαπραγμάτευση του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μαζί της. Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι ορισμένα θέματα θα κλείσουν από σήμερα.

​​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top