Διαβάστε στο star.gr: Γιατί η τρόικα ζητά να παραμείνει και φέτος το χαράτσι της ΔΕΗ

«Ανέτοιμος για να εφαρμοστεί» τονίζουν για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Η τρόικα τρελάθηκε… Ή μήπως θέλει να εκθέσει τη Κυβέρνηση που υποσχέθηκε πώς το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ θα καταργηθεί και τα έσοδα θα αντικατασταθούν από τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα που θα είναι μικρότερος και σε περισσότερους;

Στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις και άκουσαν με τα αυτιά τους τι ζητήθηκε, λένε ότι ούτε τρελάθηκε η τρόικα ούτε θέλει να εκθέσει τη κυβέρνηση. Προκύπτει σαφώς όμως ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ακόμη έτοιμο να εφαρμόσει τον νέο ενιαίο φόρο και συνεπώς υπάρχει ανοικτό το θέμα να μην εισπραχθούν για φέτος τα 2,5 δισ. ευρώ που αποδίδει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

Γιατί δεν είναι έτοιμο το υπουργείο Οικονομικών;

Έχουμε και λέμε:

1. Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του αρχείου Ε9 (και με τα αγροτεμάχια). Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος φορολογικός νόμος, όριζε πως οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα έπρεπε να έχουν από τις αρχές του έτους να έχουν δηλώσει εκ νέου τα αγροτεμάχιά τους. Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή όμως δεν έχει ακόμα ανοίξει.

2. Δεν έχουν αναπροσαρμοσθεί ακόμη οι ��ντικειμενικές τιμές ακινήτων. Το πόρισμα θα έπρεπε να έχει παραδοθεί από τις 28 Φεβρουαρίου. Ημερομηνία που παρήλθε ανεπιστρεπτί. Η τρόικα ακόμη και αν παραδοθεί το πόρισμα μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμά ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την εφαρμογή του, με το ρυθμό που κινούνται οι δημόσιες υπηρεσίες.

3. Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που συζητείται επί μακρόν ακόμη δεν έχει προσδιορισθεί και πολύ περισσότερο δεν έχει ανακοινωθεί ούτε βεβαίως δεν έχει θεσμοθετηθεί.

4. Η τρόικα επισημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών και η ΓΓΠΣ που δεν λειτουργεί πλέον με την ίδια «ορμή» δεν έχει στείλει ακόμη τα ειδοποιητήρια του ΦΑΠ και πιθανότατα δε θα είναι σε θέση να στείλει τα σημειώματα του ενιαίου φόρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top