Νέα ανταλλαγή αιχμών μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα

Τι είπαν για τη βία, την ανομία και τον ρόλο του Δημοσίου

Νέα ανταλλαγή αιχμών μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα
Κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής, επιχειρηματικής και πνευματικής ζωής της χώρας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής.

Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης και Κ. Στεφανόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Μητσοτάκης, Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης με την σύζυγό του Μαριάννα, νυν και πρώην υπουργοί (όπως ο Θ. Ρουσόπουλος) κ��ι πολλοί άλλοι.

Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης ήταν η νέα ανταλλαγή αιχμών μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, λίγες ημέρες μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρέθηκαν η βία, η ανομία και ο ρόλος του Δημοσίου τομέα, όπως και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί να μιλήσουν επίσης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και η Γ. Γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση (ο πρώτος επικαλέστηκε κώλυμα). Δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής.

«Δίδαξε υπευθυνότητα ο Κ. Καραμανλής» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι ήταν «άνθρωπος του δυτικού πνεύματος και πολιτισμού και δεν παρασύρθηκε σε τριτοκοσμικά μονοπάτια». Όπως πρόσθεσε, ο Καραμανλής «θεμελίωσε τη Δημοκρατία αλλά δεν έπαψε να θυμίζει ότι η Δημοκρατία είναι το κράτος του Νόμου όχι της βίας και της ανομίας… ποτέ δεν θα συμφωνούσε με τον προπηλακισμό πολιτικών του αντιπάλων». Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ακόμη τον ιδρυτή της ΝΔ «μεγάλο μεταρρυθμιστή» και πρόσθεσε ότι όσοι πραγματοποιούν μεταρρυθμίσεις είναι οι καλύτεροι συνεχιστές του έργου του. «Οφείλουμε να γίνουμε συνεχιστές του έργου του, να αξιολογήσουμε την κληρονομιά που μας άφησε και να την πάμε πιο πέρα. Οφείλουμε πολλές μεγάλες υπερβάσεις και να κάνουμε άλματα όπως τα δικά του» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας ανέφερε ότι «συνέβαλλε να ξεπεραστούν πρακτικές άλλων εποχών που και ο ίδιος είχε υπηρετήσει», ότι με τη συμπεριφορά του μετά το 1974 άρθηκαν οι εμφυλιοπολεμικοί διαχωρισμοί και υποστήριξε ότι θα είχε πολλά να πει σήμερα «με τα γαλλικά του» - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - για τα αίτια της κρίσης και τους χειρισμούς της Ευρώπης. «Ο Κ. Καραμανλής είχε εντάξει και ενσωματώσει στην πολιτική του διαδρομή το γεγονός ότι κάθε προσπάθεια μεγάλης μεταρρύθμισης μπορούσε να ξεκινήσει μόνο από το Δημόσιο… Είχε αντιληφθεί ότι αγορά χωρίς δημόσια παρέμβαση δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι αυτό ακριβώς που αναποδογυρίζεται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σήμερα» ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην προσήλωση του Κ. Καραμανλή στη δημοσιονομική πειθαρχία και υπενθύμισε τις τρεις βασικές επιλογές, του, «ομαλή μεταπολίτευση, πολιτειακό και είσοδο στην Ε.Ε., οι οποίες έχουν αποτιμηθεί θετικά από την ιστορία». Υπερασπίσθηκε επίσης την μεταπολίτευση, σε σχέση με την κριτική που της ασκείται σήμερα. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής συνέβαλε καθοριστικά στην υπέρβαση της εμφυλιοπολεμικής κρίσης με την πολιτική και το έργο του και αντιδιέστειλε αυτή την πολιτική με την «τακτική εφόδου των αντιμνημονιακών δυνάμεων», εκφράζοντας την βεβαιότητα του ότι σήμερα θα ζητούσε την εξασφάλιση ενός μίνιμουμ πολιτικού πολιτισμού.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή «οντότητα με ευρύτερη αποστολή και σημασία», υπενθυμίζοντας ότι «η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά υπήρξε όραμα ζωής για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, από τη δεκαετία του ’60». Ως κορυφαία σημεία της πολιτικής διαδρομής του ιδρυτή της ΝΔ ανέφερε την καθοριστική συμβολή του στην εμπέδωση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και την στάση του στο ζήτημα του δημοψηφίσματος για το πολιτειακό. Ο κ. Κουβέλης έκλεισε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι ο Κ. Καραμανλής δίδαξε ένα άλλο ήθος πολικού άνδρα. «Λιτός και αυστηρός, εχθρός της δημαγωγίας, ήξερε πότε να αποχωρήσει από την πολιτική. Πέρασε στην ιστορία συνοδευόμενος από τον πολιτικό σεβασμό φίλων και αντιπάλων». ​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top