Διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το «κόψιμο» προτεινόμενων μαρτύρων στην προανακριτική

Κοινή δήλωση Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσα και Στ. Κοντονή

Διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ για το «κόψιμο» προτεινόμενων μαρτύρων στην προανακριτική
Διαμαρτύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή δήλωση και των τριών βουλευτών του που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή για τη «λίστα Λαγκάρντ» (Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσας και Στ. Κοντονής) για το «κόψιμο» προτεινόμενων από τους ίδιους μαρτύρων από τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Όπως υποστηρίζουν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβερνητική πλειοψηφία, με προεξάρχοντες τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενεργεί μεθοδευμένα προς περιορισμό του έργου της Επιτροπής. Έτσι, με πρόταση του κ. Μ.Βαρβιτσιώτη αποφασίσθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία (και παρά τη ρητή δική μας αντίρρηση) η μη εξέταση από την Επιτροπή πλήθους μαρτύρων που είχε προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. και οι οποίοι είναι ουσιώδεις για την διερεύνηση».

Πρόκειται για τους μάρτυρες:

Ιωάννη Ραγκούση (πρώην υπουργό Εσωτερικών), Φίλιππο Σαχινίδη (Υφυπουργό, Αναπληρωτή Υπουργό και Υπουργό Οικονομικών σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης Παπανδρέου- Παπαδήμου), Παντελή Οικονόμου, (Υφυπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου), Γιάννη Στουρνάρα (νυν Υπουργό Οικονομικών), Χάρη Θεοχάρη (πρώην και νυν Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και νυν Γενικό Γραμματέα Εσόδων), Δημήτριο Κανελλόπουλο (Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού). Μάκη Κουρή (δημοσιογράφο), Διομήδη Σπινέλλη (πρώην Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων).
«Για όλους τους ανωτέρω ουσιώδεις μάρτυρες, που είχαν προταθεί από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., όπως και για τους επίσης ουσιώδεις μάρτυρες Δημήτριο Παπαγγελόπουλο, Μιχάλη Χρυσοχοίδη αποφασίσθηκε, από την κυβερνητική πλειοψηφία, να μην εξετασθούν από την Επιτροπή, αλλά από Εισαγγελέα. Εξάλλου, τέτοια ήταν η σπουδή του Προέδρου της Επιτροπής να αποκλείσει τις ερωτήσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., ώστε, έσπευσε να αποστείλει τα ερωτήματα χθες, μολονότι είχαμε γνωστοποιήσει εγγράφως ότι οι ερωτήσεις μας θα υποβάλλονταν σήμερα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ασκείται ακόμη κριτική στον κ. Βαρβιτσιώτη, επειδή πρότεινε να μην κληθεί στην Επιτροπή ούτε ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου (πρόταση που απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «τελικά αποφασίσθηκε, και πάλι με δική μας αντίρρηση, να μην εξετασθούν στην Επιτροπή, αλλά από Εισαγγελέα, οι μάρτυρες:

1. Αλέξιος Παπαχελάς, υπεύθυνος εκπομπής η οποία προβλήθηκε τον Οκτώβριο 2010 για τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία φιλοξενήθηκε ο Η. Πλασκοβίτης, ως υπεύθυνος χειρισμού της υπόθεσης, όπως και άλλοι σημαντικοί για την υπόθεση παράγοντες.

2. Δημήτριος Δρούτσας, Υφυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών κατά τα κρίσιμα διαστήματα έλευσης της λίστας από τη Γαλλία

3. Κρις Πιγκάλ, εκπρόσωπος του Δ.Ν.Τ. στην Ελλάδα ο οποίος έχει κατατεθεί ότι γνώριζε ήδη από το 2010-2011 για τη λίστα Λαγκάρντ και αποθάρρυνε τους αρμόδιους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών από το να την αναζητούν»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» και τη διαδικασία με την οποία «η πλειοψηφία της Επιτροπής αποφάσισε να μην κληθεί ούτε ενώπιον Εισαγγελέως ούτε ενώπιον της Επιτροπής ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην Κυβέρνηση του οποίου συμμετείχαν και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου». Διαδικασία που αναφέρουν ότι ακολουθήθηκε για την σημερινή πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. να κληθούν ενώπιον της Επιτροπής:

«Α) το πρόσωπο που φέρεται ότι έφερε το επίμαχο C.D. στην Ελλάδα, κ. Πέτρος Σκληρός, οδηγός της Πρεσβείας στο Παρίσι, του οποίου τα έξοδα φέρονται ότι καλύφθηκαν ιδιωτικώς από τον Πρέσβυ Χαλαστάνη χωρίς να έχουν εγκριθεί αρμοδίως...

Β) ο κ. Χάρης Παμπούκης, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στις σημειώσεις που κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Χαλαστάνης για τις επίμαχες ημέρες

Γ-Δ) Οι κκ. Θεμιστοκλής Λιανόπουλος και Αντώνιος Νανόπουλος, συντονιστές ομάδων του Υπουργείου Οικονομικών για τους οποίους έχει προκύψει ότι είχαν άμεση γνώση περιστατικών που σχετίζονται με το χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ και είχαν σχετική αρμοδιότητα συντονισμού της φορολόγησης μεγάλου πλούτου.

Ε) Ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης, Επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα, ο οποίος, καταθέτοντας την προηγούμενη εβδομάδα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αποκάλυψε νέες πτυχές της υπόθεσης».
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. δεν θα συμπράξει ούτε θα νομιμοποιήσει καμία διαδικασία συγκάλυψης, υπόθαλψης και αποσπασματικής διερεύνησης»…

​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top