Ολι Ρεν: Περιορισμένης σημασίας το λάθος του ΔΝΤ με τον πολλαπλασιαστή

Ο Επίτροπος κόβει κάθε ελπίδα αλλαγής στο πρόγραμμα

​«Η σημασία των πρόσφατων μελετών σχετικά με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή είναι περιορισμένη λόγω του βραχυπρόθεσμου ορίζοντά τους και άλλων παραγόντων που ενδεχομένως επηρέασαν την ανάπτυξη σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Αυτό δηλώνει με γραπτή απάντηση του προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου, ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής κ. Ολι Ρεν.

Στο γραπτό ερώτημα του προς την Επιτροπή ο κ. Παπανικολάου έθεσε το ζήτημα της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα και αποτελεί εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ όπου αναφέρεται στον υπολογισμό του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή (multiplicateur) και ζήτησε να μάθει την θέση της Επιτροπής για αυτόν, αλλά και για ενδεχόμενη αναθεώρηση του.

Στην απάντησή του ο κ. Ρεν σημειώνει πως αν ληφθεί υπόψη η απώλεια εμπιστοσύνης εκ μέρους των επενδυτών, όπως εκφράζεται από τα αυξανόμενα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, προκύπτει ότι τα στοιχεία δεν είναι ασύμβατα με ένα μέσο πολλαπλασιαστή κατώτερο της μονάδας, όπως χρησιμοποιείται σ��ην περίπτωση των κοινών μακροοικονομικών μοντέλων.

Ο κ. Ρεν παράλληλα, υποβάθμισε τις σχετικές εκθέσεις αναφέροντας στην απάντηση του πως οι πρόσφατες μελέτες έχουν πολύ περιορισμένη χρηστικότητα ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας. Σημείωσε δε, πως από το περασμένο καλοκαίρι το ελληνικό πρόγραμμα επανήλθε με αποφασιστικότητα στη σωστή πορεία.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της Ευρωομάδας ήρε την επιζήμια αβεβαιότητα που επικρατούσε στην ��λλάδα, για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα και σηματοδότησε την επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταίροι της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν να παρατείνουν κατά δύο έτη την χρονική περίοδο δ��μοσιονομικής προσαρμογής. Εναπόκειται πλέον στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η εμπιστοσύνη αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσω της αποφασιστικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων» υπογράμμισε ο Φιλανδός Επίτροπος.

Βίντεο star

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top