Ποια φράση του Ερντογάν για την ΑΟΖ… ξέχασαν (;) να μεταφράσουν οι Τούρκοι;

«Κοινή αξιοποίηση» ζήτησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας

Ποια φράση του Ερντογάν για την ΑΟΖ…  ξέχασαν (;) να μεταφράσουν οι Τούρκοι;
Μία φράση του Ερντογάν, ενδεικτική για τις προθέσεις της Τουρκίας απέναντι στ��ν ελληνική θέση, την οποία επαναδιατύπωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας μας Αντώνης Σαμαράς για το ζήτημα της ΑΟΖ, ξέχασε(!) να μεταφράσει ο μεταφραστής των κοινών δηλώσεων των δύο πρωθυπουργών στην Κωνσταντινούπολη, με την αφορμή της συνεδρίασης του ελληνοτουρκικού συμβουλίου συνεργασίας!
Να οριοθετήσει η Ελλάδα την ΑΟΖ με τον τρόπο που δικαιούται βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ήταν η θέση του Αντώνη Σαμαρά, όπως την εξέφρασε στις σημερινές συζητήσεις, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και στις δηλώσεις του.
Διαφορετική ήταν όμως η θέση του Ερντογάν η οποία όμως έμεινε χωρίς μετάφραση, για άγνωστους λόγους. Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε σχετικά με την ΑΟΖ ότι συμφωνήθηκε «τα βήματα αυτά να είναι κοινά» και να βασιστούν στην επωφελή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο!

Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως επιμένουν ότι όπως διαμήνυσε η κυβέρνηση και με την πρόσφατη ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο θα ασκήσει όταν κρίνει σκόπιμο. Και συμπλήρωσαν ότι η θέση αυτή δεν αλλάζει, παραπέμποντας και στις σημερινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη αναφέρεται μεταξύ άλλων για το ζήτημα της ΑΟΖ: «Σε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να γνωρίζει και να επικαλείται το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα η συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που αποτελεί την μοναδική βάση διαπραγμάτευσης για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή».

«Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, τα 12 μίλια στο Αιγαίο και την ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς συνεχίζει αμέριμνος να απολαμβάνει το σήριαλ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής» σχολίασε από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής τους κ. Μαριάς.

​​ Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top