Νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά; «Στρατηγική συνεργασία σε νέα βάση» ζητά ο Ερντογάν

Στην Κωνσταντινούπολη αύριο ο Σαμαράς – Τα «είπαν» Αβραμόπουλος-Νταβούτογλου

Μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιθυμεί να ανοίξει ο Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν σε συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη συνοδεία ομάδας επιχειρηματιών και το μήνυμα του Ερντογάν είναι σαφές: «Θέλουμε στρατηγική συνεργασία σε νέα βάση».

Σκοπός της συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας είναι η υπογραφή 11 διμερών συμφωνιών, στις οποίες συγκαταλέγεται και το «φλέγον» θέμα του μεταναστευτικού.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από 100 επιχειρηματίες, οι οποίοι θα παραβρεθούν σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη με θέμα την ανάπτυξη μέσω από την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια.

Ερντογάν: «Θέλουμε στρατηγική συνεργασία σε νέα βάση με την Ελλάδα»

Να καταστήσει σαφές πως η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο χώρες θέλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η οριοθέτηση και ο επαναπροσδιορισμός των διμερών σχέσεων σε μια νέα και πιο στέρεη βάση, ο Ερντογάν τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στη ΝΕΤ: «Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζουμε "στρατηγική’", θέλοντας να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας–Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα "σου ‘πα, μου ‘πες"».

Όπως τόνισε ο ίδιος, στις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό «θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία ��α συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής». Μάλιστα ο Ερντογάν αναφέρθηκε ειδικά στο εμπορικό ισοζύγιο των 2 χωρών: «Στα τέλη του 2012, έφτασε τα 5 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δισ. είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρο��ολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η συνάντηση θα... τραβήξει εις μήκος καθώς τα θέματα είναι μεγάλα και πολλά: «Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ, διότι είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα. Θα έχουμε μία πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ. Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον».

Με τον Νταβούτογλου συναντήθηκε ο Αβραμόπουλος

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης στις 6:00 το απόγευμα της Κυριακής, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική της αυριανής συνάντησης που θα έχουν στην Κωνσταντινούπολη Σαμαράς και Ερντ��γάν, αλλά και της διυπουργικής ελληνοτουρκικής συνάντησης, δηλαδή της συνεδρίασης του Ανώτατου Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top