Πυρά Γεωργιάδη σε Αγγελοπούλου για Ολυμπ.Αγώνες: Έκρυψες έλλειμμα μισό δισ. ευρώ!

«Πλασματικός ο απολογισμός, υπήρχε μαύρη τρύπα 455 εκ. ευρώ»!

Πυρά Γεωργιάδη σε Αγγελοπούλου για Ολυμπ.Αγώνες: Έκρυψες έλλειμμα μισό δισ. ευρώ!

Ερώτηση-βόμβα για την οικονομική διαχείριση της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» και την Γιάννα Αγγελοπούλου κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης στη Βουλή.

Με αφορμή το βιβλίο της Γιάννας Αγγελοπούλου που ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν καλώς στον Αθήνα 2004, ο κ. Γεωργιάδης αφήνει σαφείς αιχμές για πλασματικό απολογισμό και μαύρη τρύπα 455 εκατομμυρίων ευρώ και φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την σκανδαλώδη υπόθεση της εκτόξευσης του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κα Γιάννα Αγγελοπούλου κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο με το οποίο επαίρεται για την Διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Όμως πολλά έχουν ακουσθεί και έχουν δημοσιευθεί για την Οργανωτική Επιτροπή του “Αθήνας 2004” χωρίς ακόμη και σήμερα να έχουν υπάρξει αναλυτικές καταστάσεις και πίνακες που να αναφέρουν τι ��οσά και σε τί θέματα έχουν δαπανηθεί» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών , Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν ήλεγξε ποτέ αναλυτικά που ξοδεύτηκαν τα 2 δισ. 270 εκατομμύρια ευρώ από την Οργανωτική επιτροπή «Αθήνα 2004» , ποιοι τα εισέπραξαν και για ποιο συγκεκριμένο έργο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, φαίνεται πως ο τελικός απολογισμός ήταν πλασματικός και εμφάνισε μικρό πλεόνασμα αντί για έλλειμμα σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ» αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης και προσθέτει: «Αληθεύει ότι ο απολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 εμφανίστηκε πλεονασματικός κατά 7 εκ. ευρώ γιατί από τα συνολικά έξοδα των 2.271 εκατ ευρώ αφαιρέθηκαν 462,7 εκ ευρώ που καταγράφηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό ως επιχορηγήσεις;».

Απευθείας αναθέσεις, σκανδαλώδεις συναλλαγές και υπετιμολογήσεις

Η μεγαλομανία κάποιων φαίνεται πως στοίχισε πολύ ακριβά στην τσέπη του ελληνικού λαού. Σειρά δημοσιευμάτων στην πάροδο των ετών αποκάλυψαν ότι η τριμελής ελεγκτική επιτροπή που ερεύνησε τα οικονομικά στοιχεία του Αθήνα 2004 εντόπισε σκανδαλώδης χρηματοδοτήσεις και συναλλαγές.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των 2 δισ. δραχμών που δαπανήθηκαν το 2000 μόνο για δεξιώσεις, οι δεκάδες απευθείας αναθέσεις εκδηλώσεων αλλά και οι απευθείας αναθέσεις ενοικίασης οχημάτων.

Δεν είναι όμως μόνο τα σπασμένα της οργανωτικής Επιτροπής που πλήρωσε ο προϋπολογισμός. Είναι και τα έργα που έγιναν και στοίχισε τελικά… ο κούκος, αηδόνι.

Οι εκτιμήσεις από κυβερνητικά στελέχη τα προηγούμενα χρόνια για την εκτόξευση του κόστους έδιναν και έπαιρναν: Τον Ιανουάριο 1997 μας είπαν ότι οι αγώνες θα στοίχιζαν «μόνο» 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έξι χρόνια μετά , τον Δεκέμβριο του 2003, οι επίσημοι υπολογισμοί υπερδιπλασίασαν το λογαριασμό στα 4,5 δισ. ευρώ. Την επόμενη χρονιά, τον Αύγουστο του 2004 φθάσαμε τα 7 δισ. ευρώ και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου τα 8,9 δισ. ευρώ.

Τελικά τον Αύγουστο του 2005 οι αρμόδιοι μιλούσαν για τελικό κόστος 13 δισ. ευρώ...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top