Πάγκαλος: χρήσιμος ο πολιτικός λόγος Μητσοτάκη αλλά...

«Πολύ καλό το πρόγραμμά του, όχι όμως και η κυβέρνησή του» υποστήριξε

Το βιβλίο του επιτίμου προέδρου της ΝΔ και τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σχετικά με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, το οποίο παρουσιάσθηκε χθες, σχολίασε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα Fm».
«Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε ένα βιβλίο για να μας μεταδώσει την πείρα του. Είναι πολύτιμο. Δεν έχει σημασία αν είναι αντικειμενικό. Κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι και δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι αντικειμενικό» ανέφερε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της Ελλάδος. «Θεωρώ ότι ήταν πολύ κακή κυβέρνηση. Θεωρώ όμως ότι ήταν πολύ καλό το πρόγραμμα του Μητσοτάκη, όταν διεκδίκησε την εξουσία. Είχε σωστά διαγνώσει την ανάγκη περιορισμού του κράτους και του κρατικού τομέα και ιδιωτικοποιήσεων παντού και εφαρμογής των μηχανισμών της αγοράς. Αυτά είναι πολύ σωστά πράγματα κατά την άποψη μου και αν είχαν γίνει από τότε, θα μας γλίτωναν» ανέφερε.

Σε μια ένδειξη αυτοκριτικής, ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι ήταν πολύ σκληρή η αντιμετώπιση της τότε κυβέρνησης ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ. «Τον “σκίσαμε” στην αντιπολί��ευση, όμως οι μεγάλοι άνδρες είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν αυτά που πιστεύουν, άσχετα από το τι λέει η αντιπολίτευση».

Αναγνώρισε επίσης ότι ήταν «πολύ χρήσιμος» ο πολιτικός λόγος του κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε: « Ίσως ήταν πιο πολύτιμος ο Μητσοτάκης στην αντιπολίτευση από ό,τι όταν ήταν στην κυβέρνηση. Θυμάμαι όταν ήταν στην αντιπολίτευση πόσο σωστή κριτική έκανε πολύ συχνά στην κυβέρνηση τη δική μας. Αλλά ότι είναι η καλύτερη κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είμαι έτοιμος να το συνομολογήσω και για συγκεκριμένους λόγους, αλλά πιστεύω και γιατί δεν είμαι αντικειμενικός. Οι καλύτερες κυβερνήσεις της Ελλάδας ήταν προφανώς οι κυβερνήσεις που μετείχα εγώ με οποιοδήποτε ρόλο».

Ο κ. Πάγκαλος δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ενόψει συνεδρίου. «Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει πολύ εύκολα να κατακτήσει τη θέση που του ανήκει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν η σημερινή ηγεσία έχει το θάρρος και την αποφασιστικότητα να προβάλλει στο συνέδριο ως θέματα συζήτησης ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν τη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Ακούω από τον κ. Βενιζέλο ότι ενδιαφέρεται για μια συζήτηση για το εκλογικό σύστημα. Για την οργάνωση των κομμάτων, δεν ακούω τίποτα από κανέναν, γιατί είναι πιο ευαίσθητο θέμα, όπως και τα θέματα πολιτικού χρήματος και πολιτικής ηθικής.
Τέλος, πρότεινε τον βαθμιαίο περιορισμό της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και την πρόσληψή τους με συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας εφεξής, ανάλογα με την απόδοσή τους. «Με πολύ αυστηρή και αξιοκρατική κρίση και να περιοριστεί πάρα πολύ ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, στους μισούς από αυτούς που είναι σήμερα, με ταυτόχρονη αύξηση αντίστοιχη των αμοιβών τους, ώστε να έχουμε λίγους, αλλά αποτελεσματικούς, καλοπληρωμένους και ικανούς υπαλλήλους» ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top