Πλήθος κόσμου και μαρτυρίες μιας κρίσιμης περιόδου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Μητσοτάκη

Αποκαλύψεις για την περίοδο της διακυβέρνησης 1990-93

Πλήθος κόσμου και μαρτυρίες μιας κρίσιμης περιόδου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Μητσοτάκη

Πρώτη ανάρτηση 19.49

Μπροστά σε πλήθος κόσμου παρουσιάσθηκε σήμερα στην αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» το βιβλίο «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της ΝΔ 1990-1993» του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του Μαριάννα. Παρευρέθηκαν επίσης οι στενοί συγγενείς του κ. Μητσοτάκη και πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, νυν και πρώην υπουργοί, όπως οι Κ. Χατζηδάκης, Θ.Ρουσόπουλος, Γ. Αλογοσκούφης, Π.Παυλόπουλος Β.Μαγγίνας Τ.Γιαννίτσης Β. Πολύδωρας κ.α., ο Μ. Γλέζος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ, ο ανεξάρτητος βουλευτής (εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ) Μ. Ανδρουλάκης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας κ.α.

«Το βιβλίο που σας παρουσιάζουμε σήμερα πηγάζει από ένα βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά την τελευταία πενταετία» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. κ. Γ. Παλαιοκρασσάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της τότε κυβέρνησης (μείωση του πληθωρισμού από 20% σε 11%, χρηματοδότηση 20 μεγάλων έργων, εκσυγχρονισμός της Παιδείας κ.α.), «χωρίς περικοπές μισθών συντάξεων ή άλλα μέτρα») όπως τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιστροφή της χώρας σε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά και σ��ις καλές σχέσεις με τα κόμματα της Αριστεράς, ως δείγμα εσωτερικής συναίνεσης.

Ο κ. Παλαιοκρασσάς υπενθύμισε τη φράση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου «η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, είναι υπηρεσία προς τον λαόν» και συμπλήρωσε ότι το πνεύμα αυτό αναδύεται μέσα από το πνεύμα του βιβλίου.

«Δεν είναι τυχαίο ότι με αφορμή την οικονομική κρίση ο Κριστόφερσεν , ο Όλι Ρεν της εποχής, δήλωσε μόλις πέρσι ότι εάν η κυβέρνηση του Μητσοτάκη είχε αφεθεί να ολοκληρώσει το οικονομικό της έργο η σημερινή Ελλάδα θα ήταν στις πρώτες θέσεις των ανεπτυγμένων κρατών».

Κ. Μητσοτάκης: αν δεν είχα ανατραπεί η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική

Στο βιβλίο του ο κ. Μητσοτάκης, όπως και στην ομιλία του αργότερα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική» αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνησή του το 1993 και διατυπώνει αιχμές για την πολιτική που ακολούθησαν οι διάδοχοί του στην ηγεσία της ΝΔ.

«Μετά την πτώση της κυβέρνησης εκείνης, η Ελλάδα δεν ξαναβρήκε στην πραγματικότητα τον δρόμο της. Στο κόμμα της Νέας ∆ημοκρατίας, το οποίο λειτουργούσε επί της εποχής μου απόλυτα δημοκρατικά (όπως άλλωστε και το Υπουργικό Συμβούλιο), με τη δυνατότητα ανοικτής έκφρασης της αντίθετης άποψης, επικράτησαν οι λαϊκίστικες απόψεις που εξέφραζε η εσωκομματική μου αντιπολίτευση» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στο βιβλίο του.

O κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κατ’ εξοχήν χρήσιμο» το βιβλίο, ειδικά στη σημερινή συγκυρία και ανέφερε ότι η μοναδική πρόθεση με την έκδοση ήταν να βοηθήσει τη χώρα και να παροτρύνει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. «Τον τελευταίο καιρό, μετά την απώλεια της πιστής μου συντρόφου απέχω από τον δημόσιο βίο. Κάνω την εξαίρεση σήμερα γιατί πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε σημείο κρίσιμο» ανέφερε καταχειροκροτούμενος ο τέως πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε τα βαθύτερα αίτια της σημερινής κρίσης, στην «μοιραία», όπως την χαρακτήρισε, επιλογή των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ «να χρηματοδοτηθεί η άνοδος του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού μέσω της αύξηση του δημοσίου χρέους».

Σε αντιδιαστολή ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ απατηλές υποσχέσεις. «Είχα πει την αλήθεια μέχρι ωμότητος. Όπως συμπλήρωσε, η κυβέρνηση εκείνη αντέστρεψε την αρνητική πορεία της χώρας και επί δύο συνεχή χρόνια υπήρξαν πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά τα επόμενα χρόνια ήταν εντελώς διαφορετική η πορεία. Όπως ακόμη χαρακτηριστικά ανέφερε, σήμερα αρκετοί Έλληνες δείχνουν να λησμονούν την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, επειδή διακατέχονται από ενοχές.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε σημερινά ζητήματα της επικαιρότητας, τάχθηκε υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο και υπέρ της εφαρμογής του νόμου σε θέματα παράνομων απεργιών και καταλήψεων, όπως και υπέρ της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top