«Καμπανάκι» από την Κομισιόν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία

Μεγαλύτερη η ύφεση από τους αρχικούς υπολογισμούς

«Καμπανάκι» σήμανε σήμερα η Κομισιόν σχετικά με τους σημαντικούς κινδύνους που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, σε εξωτερικό αλλά και σε εγχώριο επίπεδο.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα είναι μεγαλύτερη τελικά η ύφεση από τις αρχικές της προβλέψεις για το 2013, η οποία θα φθάσει στο 3,5% έναντι 2,3% που εκτιμούσε το φθινόπωρο. Το 2014 η ύφεση θα πέσει στο 1,3%, λόγω κυρίως της αναμενόμενης εισροής εσόδων στον τομέα της ενέργειας.
Η Κομισιόν προειδοποιεί για τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, ενώ επισημαίνει ότι η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί οικονομικό κίνδυνο για την Κύπρο.
Για το δημοσιονομικό έλλειμμα, η έκθεση αναφέρει ότι αναμένεται να ανέλθει στο 4,5% το 2013, ενώ για το 2014 προβλέπεται να μειωθεί στο 3,8%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 13,7% το 2013, ενώ το 2014 θα ανέβει κι άλλο, φθάνοντας στο 14,2%.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει φέτος στο 93,1% επί του ΑΕΠ και στο 97% το 2014, αλλά δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι επιπτώσεις της χρηματοδοτικής στήριξης που ζήτησε η Κύπρος, που θα έχουν επιπλέον επιβαρυντικές συνέπειες στην εξέλιξη του χρέους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top