Παπανδρέου: Ομπάμα, βοήθησε την Ευρώπη να σωθεί από τον εαυτό της

«Η Ευρώπη πρέπει να πει “Η κρίση τελειώνει εδώ”»

Παπανδρέου: Ομπάμα, βοήθησε την Ευρώπη να σωθεί από τον εαυτό της

Προτροπή-έκκληση προς τον Μπάρακ Ομπάμα για να βοηθήσει την Ευρώπη να σωθεί από τον εαυτό της απευθύνει ο Γιώργος Παπανδρέου με κείμενο του στην επιθεώρηση «Foreign Policy».

«Ξανά και ξανά, η χώρα μου έδωσε όρκο πίστης στο κυρίαρχο ευρωπαϊκό δόγμα της σκληρής λιτότητας αλλά όπως φάνηκε για τις αγορές ποτέ δεν μπορέσαμε να φτάσουμε τις περικοπές αρκετά βαθιά. Η Ευρώπη πρέπει να πει ότι "Η κρίση τελειώνει εδώ. Η Ελλάδα ��ίναι μέρος της Ευρωζώνης. Τελεία και παύλα» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος εξηγεί ότι σε αυτό το σημείο εντοπίζεται ο ρόλος του Μπάρακ Ομπάμα: «Πάνω από όλα ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να υπενθυμίσει στους Γερμανούς πως οι ΗΠΑ στήριξαν τη χώρα τους όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αλλά και στα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση του Τείχους και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Και θα πρέπει να πείσει την Καγκελάριο Μέρκελ να κάνει ότι πρέπει για να δουλέψει η Ευρώπη - και να τη διαβεβαιώσει ότι για μια ακόμα φορά οι αμερικανοί θα βοηθήσουν».

Ο Γιώργος Παπανδρέου καταγράφει ότι οι Ευρωπαίοι θεώρησαν υποκριτές τους Αμερικανούς που δίνουν συμβουλές για μια κρίση που εξήγαγαν οι ίδιοι στην Ευρώπη, ενώ συμβουλεύει τον Ομπάμα να βαδίσει στα χνάρια του Ντουάιτ Άιζενχάουερ («Αν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, μεγέθυνέ το») και προτείνει ένα «πράσινο σχέδιο Μάρσαλ» που θα ενώσει ενεργειακά Μέση Ανατολή, Μεσόγειο και Ευρώπη.

Τέλος, καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα και τον καλεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για να διασφαλίσει την υστεροφημία του με το «να συνδεθεί με τους Δημοκρατικούς που στήριξαν την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ρούσβελτ, Τρούμαν, Κένεντι».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top