Στον ΟΗΕ κατήγγειλε η Ελλάδα την Τουρκία για τις άδειες έρευνας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ρηματική διακοίνωση από Αβραμόπουλο στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Πρώτη ανάρτηση 20.09


Με ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη αντέδρασε η Ελλάδα στην παραχώρηση αδειών έρευνας από την Τουρκία σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας
, με την οποία ��νημερώνει τον Οργανισμό για τις ελληνικές θέσεις.

Η ενέργεια αυτή έγινε χθες αλλά ανακοινώθηκε πριν από λίγο, ενώ σύμφωνα με το ΥΠΕΞ διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περι��χής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου.

Τι δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος για τη συνάντηση με Μπαν- Κι - Μουν

Από την πλευρά του ον υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος προχώρησε στη ρηματική διακοίνωση, χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική» τη συνάντησή με το Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-Μoon.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, ήδη τον Ιούλιο του 2012, προχώρησε σε διάβημα προς την Τουρκία για τη χορήγηση αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. «Επειδή στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, η Τουρκία δεν αναίρεσε τις παραχωρήσεις αυτές - χωρίς βέβαια να προχωρήσει σε έρευνες και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το πράξει στο μέλλον - θεωρήσαμε ως το επόμενο βήμα, να κοινοποιήσουμε το θέμα αυτό, με ρηματική διακοίνωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, στις οποίες η Τουρκία παραχώρησε τις έρευνες, εμπίπτουν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά «μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη διεθνή νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε ακόμη ότι ενημέρωσε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και τις θέσεις της Ελλάδας, όπως και για το Κυπριακό, ενόψει της εκλογής νέου προέδρου της Κύπρου την Κυριακή.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top