Παπανδρέου: Δεν ήταν δυναστεία η οικογένειά μου, μας εξέλεξαν δημοκρατικά οι Έλληνες

«Έχουμε ως χώρα τις ευθύνες μας αλλά δεν φταίμε μόνο εμείς»

Αιχμές περί Παπανδρεϊκής δυναστείας στην Ελλάδα άφησαν φοιτητές σε ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

«Μιλήσατε για τις αλλαγές που κάνατε μετά το 2009, αλλά κάτι πολύ κακό έγινε στην Ελλάδα ίσως από το 1974 μέχρι το 2009. Εσείς ίσως να κάνατε καλή δουλειά, αλλά ως μέλος μίας "δυναστείας" γιατί δεν λέτε πρώτα ότι στην Ελλάδα τα κάναμε θάλασσα πριν το 2009, ότι συμπεριφερθήκαμε πολύ άσχημα και εκμεταλλευτήκαμε τη δημοκρατία;» τόνισαν οι φοιτητές.

«Η οικογένειά μου δεν ήταν ποτέ δυναστεία. Οι δυναστείες συνήθως δεν εκλέγονται. Εγώ υπήρξα πάντα δημοκρατικά εκλεγμένος στη ζωή μου. Πάλεψα μάλιστα για δημοκρατικές αλλαγές στο κόμμα μου, όπως η άμεση εκλογή. Εκλέχτηκα δύο φορές έτσι» απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ο παππούς του και ο πατέρας του φυλακίστηκαν πολλές φορές στον αγώνα για τη δημοκρατία.

Ο ίδιος, παραδέχθηκε ότι «στην Ελλάδα τα κάναμε θάλασσα σε διάφορες περιόδους» καθώς υπήρχε «πολλή σπατάλη και διαφθορά»: «Μάλιστα κατηγορήθηκα για αυτό. Αλλά το είπα γιατί ήθελα να τα αλλάξω αυτά, όχι να τα κρύψω. Και αρχίσαμε πράγματι τις αλλαγές. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όλες οι δημόσιες δαπάνες στο διαδίκτυο, απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις στο δημόσιο ακόμη και ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για θέσεις ευθύνης. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι η λιτότητα δημιούργησε πόνο που επιβράδυνε τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε. Έχουμε λοιπόν ως χώρα τις ευθύνες μας, αλλά υπάρχουν και αλλού ευθύνες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top