Ευρωβουλή: η Κομισιόν θα ελέγχει τα προσχέδια προϋπολογισμών των μελών της ευρωζώνης!

Θα ζητάει και αλλαγές όταν διαπιστώνει αποκλίσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαδικασία ελέγχου των προσχεδίων των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης από την Κομισιόν, η οποία θα μπορεί να ζητάει αλλαγές σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ευρωβουλή ενέκρινε τις νέες εξουσίες της Κομισιόν, προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να αποφευχθεί μια νέα κρίση χρέους.

Θεωρητικά πάντως οι κυβερνήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μην ��υμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Κομισιόν για αναμόρφωση του προϋπολογισμού τους, αλλά οι συνέπειες εις βάρος τους είναι προφανείς σε μία τέτοια περίπτωση. Ο νέος νόμος επιτρέπει στην Κομισιόν να θέσει υπό αυστηρή παρακολούθηση μια χώρα που «κινδυνεύει από χρηματοικονομικές δυσκολίες». Η κυβέρνηση της χώρας θα έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκαλούν τις δυσκολίες αυτές και να υπόκειται σε τριμηνιαίες αξιολογήσεις της προόδου της.

«Αυτοί οι νέοι νόμοι είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και την περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις οικονομικές κρίσεις» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτι�� Σουλτς.

«Αυτό σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα μπορεί να ωφεληθεί από ένα πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο καθορισμού πολιτικής, ήδη για τον δημοσιονομικό κύκλο του 2014», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν.

Ο νόμος θα ψηφιστεί τον Μάρτιο και θα υποχρεώνει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποστέλλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών για το επόμενο έτος, προς έγκριση στην Κομισιόν, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top