Ολομέλεια ΣτΕ: αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση για την πρώτη εφεδρεία!

Έκρινε ότι έπρεπε να προηγηθεί η αναδιοργάνωση του Δημοσίου

Ολομέλεια ΣτΕ: αντισυνταγματική η  υπουργική απόφαση για την  πρώτη εφεδρεία!
Αντισυνταγματική και παράνομη έκρινε, κατά πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, την πρώτη εφεδρεία στο δημόσιο τομέα, που προβλέφθηκε το 2011 με το τότε Μνημόνιο, την υπουργική απόφαση Ρέππα και τη σχετική εγκύκλιο. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας φέρεται να έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση Δημοσίου δικαίου.

Δεν ασχολήθηκαν όμως με το καθεστώς της εφεδρείας των απασχολούμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς απέρριψαν, για τυπικούς λόγους, αυτό το σκέλος των προσφυγών.

Κατά την Ολομέλεια του ΣτΕ, πριν την εφαρμογή του μέτρου δεν προηγήθηκε η κατάλληλη οργάνωση του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές και δεν εξετάστηκε εάν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης, κατά το ίδιο σκεπτικό, δεν ερευνήθηκε αν δημιουργούνται προβλήματα στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών από την εφαρμογή του καθεστώτος της εφεδρείας και ούτε εξετάσθηκαν οι ανάγκες οι οποίες δημιουργούνται από τα κενά.

Η επίσημη δημοσιοποίηση της απόφασης πάντως αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, ενώ με το δεύτερο Μνημόνιο ακολούθησε και δεύτερη εφεδρεία (η οποία επίσης κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ή κατ’ άλλους της πολιτικής ατολμίας…).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top