Έξι ανοικτά μέτωπα με την τρόικα για τους φόρους

Στο επίκεντρο η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι έμμεσοι φόροι

Σε έξι τομείς θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τη «μαύρη» τ��ύπα που παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον πρώτο κιόλας μήνα του έτους.

Αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης (και ιδιαίτερα του εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού), νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εφαρμογή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, επαναπατρισμός κεφαλαίων και επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Για τα περισσότερα ζητήματα, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμα σχέδια προκειμένου να τα παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας. Από την άλλη πλευρά, η τρόικα αναμένεται να επιμείνει στην άμεση αναδιάρθρωση του μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών ζητώντας ταυτόχρονα να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον νέο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Ειδικότερα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε:

1. Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Αν και το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών, ωστόσο η νέα ρύθμιση είναι σχεδόν εξασφαλισμένη.

2. Ενιαίος φόρος ακινήτων: Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν όλα τα σενάρια για την επιβολή ��ου νέου φόρου στα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια και αναζητούν την καλύτερη λύση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν όσοι κατέχουν μικρή ακίνητη περιουσία.

3. Αντικειμενικές αξίες: Μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το πόρισμα της ειδικής ομάδας εργασίας για το νέο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

4. Έμμεσοι φόροι: Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να θέσει το θέμα της επανεξέτασης των συντελεστών των έμμεσων ��όρων στην τρόικα.

5. Φορολογική διοίκηση: Η τρόικα θα ζητήσει σημαντικές αλλαγές, νέες προσλήψεις ελεγκτών, ενώ εφόσον δεν επιτευχθεί αυτονομία στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, να δημιουργηθεί μια νέα ημιαυτόνομη υπηρεσία.

6. Επαναπατρισμός κεφαλαίων: Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον επαναπατρισμό κεφαλαίων εφόσον τα κεφάλαια χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για επενδύσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top