«Όχι» από Κουβέλη στην πρόταση Βενιζέλου

«Αμήχανη και αμυντική η στάση της ΔΗΜΑΡ» απαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Αρνητική ήταν η απάντηση του Φώτη Κουβέλη στην πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με βλέμμα στραμμένο σε συνεργασία για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.
Η απάντηση του κ. Κουβέλη είναι διπλωματική αλλά ξεκάθαρα αρνητική, με τον ίδιο να σημειώνει με νόημα πως «θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διαδικασίες αξιακού, πολιτικού και οργανωτικού προσδιορισμού του κόμματός σας, όπως και την καταστάλαξη των θέσεών σας για την κεντροαριστερά».
Την ίδια ώρα, αφήνει αιχμές για «επικοινωνιακούς χειρισμούς».
«Αμήχανη και αμυντική η στάση της ΔΗΜΑΡ» απαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Τη λύπ�� του για την αρνητική απάντηση του Φώτη Κουβέλη εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη στάση του κ. Κουβέλη «αμήχανη και αμυντική» και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ώρα για κομματικές περιχαρακώσεις, αλλά για μεγάλες πρωτοβουλίες, με λόγο επί της ουσίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, χωρίς διδακτισμούς. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στο άνοιγμα, τη συσπείρωση, τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς».
Ολόκληρη η απαντητική επιστολή Κουβέλη
«Ευχαριστώ για την πρόσκληση στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο εύχομαι επιτυχία.
��α παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διαδικασίες "αξιακού, πολιτικού και οργανωτικού προσδιορισμού" του κόμματός σας, όπως και την καταστάλαξη των θέσεών σας για την "κεντροαριστερά" και ευρύτερα για την πορεία της χώρας.
Η ΔΗΜΑΡ όμως, δεν μπορεί να γίνει μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου και των εσωτερικών συσχετισμών του ΠΑΣΟΚ. 'Η να συμμετάσχει, έστω και έμμεσα, στις προσυνεδριακές διαδικασίες άλλου κόμματος, που αναζητεί ένα νέο προσδιορισμό της "ταυτότητάς του", μέσα μάλιστα από ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων. Όχι μόνο για λόγους αρχής. Κυρίως, γιατί αυτή η διαδικασία δεσμεύει αντί να διευκολύνει τις διαδικασίες ανασυγκρότησης του ευρύτερου χώρου της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσι��λδημοκρατίας, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων.
Δεν είναι υπόθεση που εξαρτάται από μία συνάντηση "κορυφής", ιδίως όταν οι διεργασίες αυτού του ευρύτερου χώρου είναι σε εξέλιξη, έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αναζητούν ακόμα προγραμματικές συμπτώσεις, στρατηγικούς προσανατολισμούς και νέες κοινωνικές συμμαχίες.
Το γεγονός, όπως επισημαίνεις, ότι η επιρροή του "χώρου αυτού", είναι μεγαλύτερη από την κοινοβουλευτική αποτύπωσή της, πρέπει να προβληματίσει δημιουργικά. Χρειάζεται ουσιαστικός αναστοχασμός. Όχι ένα εύκολο "πάμε παρακάτω".
Τα "γιατί" έχουν μεγάλη αξία. Και αν δεν απαντηθούν -πριν απ' όλα- και από όλους καθαρά, ειλικρινά και πειστικά, η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε μία μη αξιόπιστη πολιτική διαδικασία.
Επίσης, πιστεύω, ότι η ανασυγκρότηση του χώρου αυτού δεν προωθείται με επικοινωνιακούς χειρισμούς, πριν ή μετά από ένα κομματικό συνέδριο. Θέλει συστηματικές και ουσιαστικές προσπάθειες επαναπροσδιορισμού.
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χωρίς ηγεμονισμούς. Αφορά έναν αστερισμό κινήσεων και προσώπων που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει, επίσης, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας συμμ��χίας ευρύτερων δυνάμεων από το χώρο της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές πρακτικές, οι οποίες εφαρμόσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και μας οδήγησαν στην κρίση, που θα δράσει από κοινού στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα, προωθώντας "συνθέσεις απόψεων", χωρίς, όμως, να τις "εκβιάζει".
Θα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Συνέδριό σας και θα μελετήσουμε τα συμπεράσματά του και τις αποφάσεις του. Και βέβαια θα συζητήσουμε με όλους : κινήσεις, ομάδες, πρόσωπα, κάθε σκέψη και ιδέα που προάγει την ουσιαστική και αποτελεσματική ανασυγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου, με βάση αρχές και αξίες, αλλά και στο πλαίσιο ενός κοινωνικού και αναπτυξιακού σχεδίου, για την έξοδο της χώρας από την κρίση».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top