Μπόργκ: «Στόχος η μείωση 2% του καπνίσματος την επόμενη 5ετία»

Τσιγάρο και καπνοπαραγωγοί στη συνάντηση Λυκουρέντζου - Μποργκ

Μπόργκ: «Στόχος η μείωση 2% του καπνίσματος την επόμενη 5ετία»

​Πρώτη δημοσίευση:15/02/13,00:45

Τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις από την αναθεώρηση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κάπνισμα, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι καπνοπαραγωγός χώρα, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης 14/2 με τον επίτροπο Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Τόνιο Μποργκ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τάσσεται υπέρ της διακοπής τους καπνίσματος.

Ο κύριος στόχος μας, είπε, είναι η μείωση των καπνιστών κατά 2% στα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που σημαίνει μείωση κόστους τόσο στις κυβερνήσεις, όσο και στους πολίτες, είπε ο κ. Μποργκ , δηλώνοντας ταυτόχρονα ανοιχτός σε κάθε λογική πρόταση ή σύσταση για βελτίωση της πρότασης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης στην οποία ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, η υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη, καθώς και ο γενικός γραμματέας Πελοπίδας Καλλίρης, συζητήθηκαν επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, η προτεραιότητα στην περίθαλψη ευπαθών ομάδων, καθώς και η ενσωμάτωση της οδηγίας για τη διασυνοριακή περίθαλψη.

«Δεν ήρθα στην Ελλάδα ως ελεγκτής ή δικαστής. Ήρθα ως Επίτροπος γιατί ήθελα να δω και να ακούσω τι έχει γίνει. Να κοιτάξω από κοντά την πρόοδο, γιατί υπάρχει έργο και υπάρχει πρόοδος», είπε ο κ. Μποργκ, εστιάζοντας στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία αγγίζει το 90% και η οποία, όπως είπε, βοηθά πολύ στην μάχη κατά της διαφθοράς και είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ευρώπη.

Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε εντυπωσιασμένος από όσα άκουσε και είδε, όπως είπε, υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες και η κυβέρνηση είναι στον σωστό δρόμο. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο. Η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει ακόμη περισσότερα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις ελληνικές υπηρεσίες στην μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, με την παροχή τεχνικής βοήθειας και οικονομικών κονδυλίων, κατέληξε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top