Συνάντηση Βρούτση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ

Τι συζήτησαν για κατώτατο μισθό, ανεργία και απολυμένους ΙΚΑ

Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Γ. Μανιάτη, Φ. Σαχινίδη, Γ. Κουτρουμάνη και Χ. Πρωτόπαπα συναντήθηκε σήμερα το πρωί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και συγκεκριμένα με τον Υπουργό κ. Βρούτση, τον Υφυπουργό κ. Παναγιωτόπουλο, τους αρμόδιους Γ.Γ. και στελέχη του Υπουργείου.

Κατά τη συνάντηση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ:

1. Επανέλαβαν προς τον Υπουργό Εργασίας την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ σε κάθε σκέψη για τη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και για την αλλαγή του Ν.1264/82.

Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα για τον κατώτατο μισθό, και ότι «δεν προωθεί θέμα νομοθετικών παρεμβάσεων για τον Ν. 1264, ιδιαίτερα χωρίς τη βούληση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».

2. Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών.

Ζητήθηκε η επίσπευση της συζήτησης της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία του Ταμείου, στο οποίο θα περιέρχεται μεγάλο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των Υδρογονανθράκων με στόχο την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και την εξασφάλιση των νέων γενεών.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι υιοθετεί την Πρόταση και θα προχωρήσει στη σχετική Νομοθετική Πρωτοβουλία έως τις αρχές Μαρτίου.

3. Άμεσες παρεμβάσεις για την ανεργία

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να προχωρήσει το ταχύτερο ειδικό πρόγραμμα (στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο Ευ. Βενιζέλος) για άμεσες παρεμβάσεις αντιμετώπισης της ανεργίας με αιχμή τους νέους και τις οικογένειες που βιώνουν την απόλυτη ανεργία. Η χρ��ματοδότηση του προγράμματος μπορεί να γίνει με μεταφορά κονδυλίων από άλλες δράσεις του ΕΣΠΑ.

Προτάθηκε στον κ. Βρούτση να αναλάβει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο σχετική πρωτοβουλία συζήτησης με τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση και εκεί το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του.
Παράλληλα ο Υπουργός αναφέρθηκε σε πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. για μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων.

4. Συνταξιοδότηση Αγροτών

Το ΠΑΣΟΚ ζητά να προωθηθεί λύση για το συνταξιοδοτικό των αγροτών και την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει από την άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.Το Υπουργείο εξετάζει λύση για τις περιπτώσεις αγροτών άνω των 62 ετών που έχουν 40 χρόνια ασφάλισης (25 χρόνια στον ΟΓΑ).

5. Ευπαθείς Ομάδες

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για να μην περικόπτονται οι συντάξεις και δώρα ειδικών κατηγοριών βαριά αναπήρων. Το θέμα θα παραπεμφθεί στην συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων.

6. Έσοδα Ασφαλιστικών Ταμείων

Παρατηρείται υστέρηση εσόδων της τάξης του 15% σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου. Μεγάλη μείωση υπάρχει στα έσοδα στις εισφορές οικοδομών και τεχνικών εργατών.

Συζητήθηκε επίσης η πορεία των δαπανών σε σχέση με την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Το Υπ��υργείο δεσμεύτηκε για κινητοποίηση των μηχανισμών συλλογής των εισφορών, και για συζήτηση με την Τρόικα θετικών μέτρων που θα τονώσουν για το 2013 τους ρυθμούς είσπραξης εσόδων και οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

7. Το θέμα των απολύσεων υπαλλήλων του ΙΚΑ (που είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την ΑΤΕ και απορροφήθηκαν με νόμο στο ΙΚΑ).

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να γίνει αποδεκτή η τροπολογία που έχουν καταθέσει και με την οποία διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι εντός του 2013 αυτοί θα επαναπροσληφθούν – σταδιακά – στο σύνολό τους.

Για το θέμα θα γίνει συνεννόηση και με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διασφαλισθεί η οριστική λύση.

​​

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top