«Βόριοι και Νότιοι» στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ!

Σε δύο στρατόπεδα η ΕΕ – Νέα πρόταση Ρομπάι για 960 δισ. ευρώ

«Βόριοι και Νότιοι» στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ!

Πρώτη ανάρτηση: 8/2/2013 - 07.36

Με την ΕΕ να έχει χωριστεί εκ νέου σε δύο στρατόπεδα και εν μέσω διαφωνιών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ξεκίνησαν λίγο πριν τις 8 το πρωί εκ νέου οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για δεύτερη μέρα και η διαδικασία βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς παρά τησυμβιβαστική πρόταση Ρομπάι στις 1.30 τα ξημερώματα (την οποία ακολούθησε διακοπή μίας ώρας) οι Ευρωπαίοι ηγέτες αδυνατούν μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στη «χρυσή τομή». Οι συνομιλίες ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν εκ νέου στις 7.30 π.μ. (ώρα Ελλάδος) μετά από τρίωρη διακοπή και τελικά ξεκίνησαν λίγο πριν τις 8 π.μ.

Οι πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόταση του Ρομπάι στα 910 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2014-2020 και τη Βρετανία με τη στήριξη της Γερμανίας να πιέζει ακόμη και για ποσό κάτω των 900 δισ. ευρώ. Κάτι που φυσικά θα επηρεάσει και την Ελλάδα, η οποία -υπενθυμίζεται- «κυνηγά» κονδύλια 14 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία. Ο Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο, δεν φαίνεται να αποδέχεται μια τέτοια συμφωνία χωρίς να έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Κάμερον ή τη Μέρκελ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάριο Μόντι, με τον Χέρμαν Βαν Ρομπέι να καλείται να βρει νέα συμβιβαστική λύση και να γεφυρώσει τις διαφορές των τριών.

Φαίνεται, όμως, ότι οι πιέσεις των Νοτίων και (κατά κύριο λόγο) Γαλλίας και Ιταλίας έχουν αποδώσει καρπούς καθώς η νέα πρόταση που υπέβαλε ο Ρομπάι ανέρχεται σε 960 δισ. ευρώ, αρκετά πιο κάτω από από το 1,03 τρισ. ευρώ που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και αρκετά πιο πάνω από το επίπεδο των 900 δισ. ευρώ που ήθελαν Βρετανία-Γερμανία.

Οι πρώτες αντιδράσεις Κάμερον και Μέρκελ, δείχνουν ότι είναι πρόθυμοι να βάλουν νερό στο κρασί τους και ότι ίσως υπάρξει συμφωνία, ελαφρώς πιο κάτω από τα 960 δισ. ευρώ...

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top