Μάχη στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό

Επιφυλακτική προσήλθε η Μέρκελ, εφικτή συμφωνία θέλει ο Ολάντ

Ξεκινά η «μάχη» στη σύνοδο κορυφής της Ε. Ε. για τον προϋπολογισμό, της πρώτης ίσως μετά από 3 χρόνια που δεν έχει ως κεντρικό ή «παράπλευρο» ζήτημα την Ελλάδα. Η χώρα μας όμως επηρεάζεται σαφώς από τις αποφάσεις για τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς επισήμανε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ότι ο στόχος πλέον για τη χώρα μας είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη.
Τα δύο «στρατόπεδα» στην Ε.Ε., που με τις διαφωνίες τους απέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας και κατά την εκπνοή του 2012, στην σύνοδο κορυφής με το ίδιο αντικείμενο, εξακολουθούν να διαφωνούν για την φιλοσοφία του προϋπολογισμού και για το στίγμα του.
Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία επιμένουν για λιτότητα, ενώ άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, ζητούν να υπάρξει μέριμνα και για την ανάπτυξη.
«Δεν ξέρω αν θα έχουμε επιτυχία, οι θέσεις απέχουν παρασάγγας. Για την Γερμανία μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για να υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία, γιατί είναι πολύ σημαντικό σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας να έχουμε ένα σχέδιο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που ξοδεύουμε αλλά να δείχνουμε και αλληλεγγύη μεταξύ των καθαρών συνεισφερόντων και αυτών που λαμβάνουν» δήλωσε προσερχόμ��νη στη σύνοδο κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ.

Να μειωθούν οι αριθμοί για τις δαπάνες ζήτησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, επισείοντας την απειλή για βέτο, που θα οδηγήσει σε ένα ακόμα «ναυάγιο» συνόδου κορυφής, σε περίπτωση που κάνει την απειλή του πράξη.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε από την πλευρά ότι είναι καλό να γίνεται εξοικονόμηση, αλλά όχι εις βάρος της ανάπτυξης και προειδοποίησε ότι θα προσπαθήσει να… λογικέψει τους παράλογους.

«H Γαλλία είναι πάντα προσεκτική στο θέμα της εξοικονόμησης, αλλά συγχρόνως, δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε την οικονομία. Είμαι εδώ για να πετύχω μια συμφωνία, με τη�� προϋπόθεση ότι αυτή είναι εφικτή. Αν υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι λογικοί, τότε θα προσπαθήσω να τους λογικέψω, αλλά μέχρι ενός σημείου» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ολάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top