Γ. Παπανδρέου: πηγαίναμε καλά τον πρώτο χρόνο, αλλά μας υπονόμευσαν οι αγορές!

Πως δικαιολόγησε στη Σοσιαλιστική Διεθνή την πρότασή του για δημοψήφισμα

Γ. Παπανδρέου: πηγαίναμε καλά τον πρώτο χρόνο, αλλά μας υπονόμευσαν οι αγορές!
Επίθεση στις αγορές και στην Ε.Ε. εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας μας Γ. Παπανδρέου κατά τη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - της οποίας είναι επικεφαλής - στη Λισσαβώνα, χρεώνοντας σε αυτές την δυσμενή τροπή της ελληνικής οικονομίας μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου.
«Και εμείς στην Ελλάδα πηγαίναμε καλά τον πρώτο χρόνο. Όλοι μας έβλεπαν σαν παράδειγμα προς μίμηση. Αλλά όταν οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, η κυβέρνησή μου κατηγορήθηκε εσφαλμένα. Αν η Ε.Ε. είχε αντιδράσει άμεσα και δυναμικά τότε, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, θα είχαμε αποφύγει πολύ πόνο. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρούσε πριν όπως κάνει τώρα, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ανάγκη να προσφύγουμε στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης» υποστήριξε.

Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης ότι ακόμη και σήμερα, αν η Ευρώπη δεν κάνει επιπρόσθετες ενέργειες, «οι θυσίες των Πορτογάλων, των Ελλήνων, των Ισπανών και άλλων, μπορεί να χαθούν και να ζητηθούν περισσότερες», ενώ για μία ακόμη φορά επέρριψε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
«Εγώ πρώτος παραδέχτηκα ότι στην Ελλάδα οφείλουμε να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας για τα οικονομική κακοδιαχείριση του παρελθόντος. Και ότι εγώ έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη να "καθαρίσω" το χάος που άφησε πίσω της η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση. Το έκανα» ισχυρίσθηκε!

Ο κ. Παπανδρέου για μία ακόμη φορά θέλησε να δικαιολογήσει την απόφασή του να προτείνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, η οποία τελικά αποδείχθηκε «μοιραία» για την κυβέρνησή του.

«Όταν πρότεινα δημοψήφισμα στην Ελλάδα το 2011, ήταν επίσης γιατί αντιλαμβανόμουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει περισσότερη και βαθύτερη Ευρώπη, χωρί�� μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και συμμετοχή. Αλλά η συντηρητική Ευρώπη ήθελε να με εκτελέσει» ανέφερε, ενώ τάχθηκε υπέρ της προοπτικής ενός εκλεγμένου Προέδρου της Ευρώπης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top