Στην Εσθονία ο Δ. Αβραμόπουλος

Συναντήθηκε με την πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων και τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει προγραμματίσει σειρά επισκέψεων, δίδοντας προτεραιότητα σε χώρες, η κοινή γνώμη των οποίων ήταν επιφυλακτική, κατά την διάρκεια των συζητήσεων για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, στους κόλπους της ΕΕ.
Σήμερα, στο Ταλλίν της Εσθονίας, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Η επίσκεψη αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί την πρώτη επίσημη διμερή επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σε αυτή την χώρα της Βαλτικής.
Οι επαφές του κ. Αβραμόπουλου ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από το Κοινοβούλιο της Εσθονίας, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο κα Ene Ergma, με την οποία υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων επί διμερών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών θεμάτων, δίδοντας έμφαση σε ζητήματα που συνδέονται με την οικονομική κρίση και τους τρόπους αντιμετώπισής της, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, εστιάζοντας, ιδιαιτέρως, στην συνεισφορά των νέων τεχνολογιών στην εν λόγω προσπάθεια.
Ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε, επίσης, δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας, κ. Andrus Ansip, με τον οποίον είχε εκτενή συζήτηση, σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα, επί θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Εσθονία. Συζητήθηκαν, σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης, εθνικά ζητήματα, τα οποία ευρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών, διαπιστώνοντας συναντίληψη επί του συνόλου των επιμέρους ζητημάτων που ηγέρθησαν.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Εσθονό ομόλογό του κ. Urmas Paet, με τον οποίον διέτρεξαν τα πλέον σημαντικά ��έματα της διμερούς ατζέντας, καθώς και ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος με ευρωπαϊκή και περιφερειακή διάσταση. Κοινή ήταν η διαπίστωση για το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων καθώς και για το ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πρέπει να σφυρηλατηθεί με "περισσότερη" Ευρώπη, προκειμένου να μπορέσει η ΕΕ να βγει ισχυρότερη από την οικονομική κρίση.
Μετά την συνάντηση με τον ΥΠΕΞ κ. Paet, ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε διάλεξη σε στελέχη του Εσθονικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναδεικνύοντας την κοινή προσπάθεια των ευρωπαίων εταίρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στην παρέμβασή του, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το πολιτικό κέντρο βάρους της Ευρώπης έχει μετακινηθεί προς ανατολάς, γεγονός που δημιουργεί νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για χώρες όπως η Ελλάδα και η Εσθονία, οι οποίες βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της ενωμένης Ευρώπης. Ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και διπλωματών, παρουσιάζοντας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, και χάρη στις οποίες, τόσο η χώρα μας όσο και η Ευρώπη στο σύνολο της θα μπορέσουν να υπερβούν την οικονομική κρίση.
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας, Μητροπολίτη Ταλλίν και πάσης Εσθονίας, κ. Στέφανο, τον οποίο συνεχάρη για το σημαντικό ποιμαντικό έργο που επιτελεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top