Απίστευτο: «συγγνώμη λάθος» παραδέχεται το ΔΝΤ για τους υπολογισμούς του Μνημονίου!

Έκαναν λάθος στους πολλαπλασιαστές αποκάλυψε γαλλικό περιοδικό…

Απίστευτα λάθη στους υπολογισμούς του για το μνημόνιο στην Ελλάδα, με τις γνωστές δραματικές συνέπειες εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, έκανε το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το γαλλικό περιοδικό Μarianne!

Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα της «Μarianne» γίνεται εκτεταμένη αναφορά στις συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα. Στην μελέτη του ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, παραδέχεται ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους, καθώς υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στους … πολλαπλασιαστές. Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος του κειμένου της 43σέλιδης έκθεσης: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές».

Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες, ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες.

Γι’ αυτό και διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5 τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρκτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με συντελεστή 1,5%, το 1 ευρώ που «κόβει» το κάθε κράτος «μεταφράζεται» σε απώλεια 1,5 ευρώ από την ανάπτυξη.

Αλλά επειδή τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, δεν επαληθεύτηκαν, καθώς η ανασφάλεια επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών και έπεσαν έξω οι υπολογισμοί!

Το λάθος παραδέχεται πλέον και η επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ, αλλά ας ελπίσουμε ότι δεν είναι πια πολύ αργά για να διορθωθεί…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top