«Λευτεριά» στον Τόμσεν! Είναι αθώος! Εξωγήινοι μας έβαλαν στο Μνημόνιο!

Mea culpa από τον επικεφαλής του Ταμείου για τη συνταγή λιτότητας!

Κάτι συμβαίνει στο σύμπαν… και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι! Κάποιοι πλανήτες συνωμοτούν εναντίον μας και εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου! Λέτε να δεχόμαστε επιρροές τελικά από εξωγήινους, γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά η αποστροφή των άλλοτε πιστών υποστηρικτών του μνημονίου στις συνταγές λιτότητας!!!!

Η εξομολόγηση του κυρίου Λοβέρδου περί μνημονίου και ένταξης στο ΔΝΤ αποτέλεσε το έναυσμα για να ανοίξουν ο ένας μετά τον άλλο την κα��διά τους πως στην πραγματικότητα τα σκληρά οικονομικά μέτρα ΚΑΝΕΙΣ τους ΔΕΝ ΤΑ ΗΘΕΛΕ!!!

Εκτός από τον κο Λοβέρδο, την κα Α.Διαμαντοπούλου, τον κο Γ.Ραγκούση, τον κο Π.Μπεγλίτη και τον κο Χ.Καστανίδη που φέρονται να διαφωνούσαν με την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αν και ΔΕΝ θα το πιστέψετε και….. ο κύριος Τόμσεν σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της έκθεσης του ΔΝΤ δήλωσε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά οι επιπτώσεις του στην ανάπτυξη!!!!

Μάλιστα κυρίες και κύριοι…. ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ελλάδα κάνει τώρα στροφή 180 μοιρών, ρίχνει ευθύνες στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι το Ταμείο εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για τη χώρα μας !

Στο τελευταίο πρόγραμμα, υποστηρίζει ο Τόμσεν, υιοθετήθηκε ένας πολύ υψηλότερος «πολλαπλασιαστής», καθώς κατέστη σαφές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές από αυτές που είχαν εκτιμηθεί αρχικά (όπου «πολλαπλασιαστής» είναι το μέγεθος που δείχνει πόση ύφεση προκαλεί μια δεδομένη περικοπή στον προϋπολογισμό: εάν το μέγεθος είναι 0,5, τότε για κάθε μονάδα του ΑΕΠ δημοσιονομικής προσαρμογής το ΑΕΠ θα έπεφτε μισή μονάδα).

Θέλοντας να δικαιολογήσει τις αστοχίες στους υπολογισμούς του Ταμείου, το πρωτοπαλίκαρο της Λαγκάρντ επιχειρεί πάντως να ρίξει μέρος της ευθύνης και στην Ελλάδα λέγοντας ότι ο «πολλαπλασιαστής» ήταν μεγαλύτερος γιατί δεν είχε εκτιμηθε�� σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Υπενθυμίζουμε, πως ο Τόμσεν δεν είναι ο πρώτος από το ΔΝΤ που ομολογεί την «αποτυχημένη συνταγή» αλλά έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος στις 3 Ιανουαρίου σε άρθρο του στον ιστότοπο του Ταμείου παραδέχθηκε ότι τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν στα ευρωπαϊκά κράτη δεν σταθμίστηκαν σωστά.

Και τώρα;;;

Αναφερόμενος στην τωρινή πραγματικότητα, ο Τόμσεν σημειώνει πως η πα��άταση της περιόδου προσαρμογής, παρότι σωστή, απαιτεί και πρόσθετη χρηματοδότηση και η Ελλάδα έχει λάβει άνευ προηγουμένου βοήθεια.

Ο σκληρός της τρόικας… παραδέχεται επίσης ότι ακόμη και σήμερα η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει «πολύ δύσκολη», καθώς οι κοινωνικοπολιτικές ισορροπίες είναι εύθραυστες, το χρέος πολύ υψηλό και η ανταγωνιστικότητα ασθενής. Ωστόσο εκτιμά ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% είναι εφικτός!

Βίντεο star

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top