Την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ εγκρίνει τη Δευτέρα το Eurogroup

Πράσινο φως για την Ελλάδα

Την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ εγκρίνει τη Δευτέρα το Eurogroup

​Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα δίνει τη Δευτέρα το Eurogroup. Πρόκειται για το πρώτο Eurogroup, μετά από καιρό, στο οποίο η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Το ενδιαφέρον θα περιστραφεί κυρίως στη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Την εκταμίευση έχει ήδη εισηγηθεί το Euro working group και, γενικότερα, τα θέμα της δόσης έχει «οριστικοποιηθεί επί της ουσίας», όπως σημείωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα νομοθέτησε με επιτυχία τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και μαζί με άλλες αποφάσεις, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 9,2 δισ. ευρώ» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα προεδρεύσει για τελευταία φορά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από οκτώ χρόνια στην ηγεσία του οργάνου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, με απλή πλειοψηφία. Ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ο μόνος υποψήφιος, ύστερα από παζαρέματα εβδομάδων μεταξύ των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, Γερμανίας και Γαλλίας.

Στήριξη προς το πρόσωπο του κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε και ο κ. Γιούνκερ σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή.

«Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε την υποψηφιότητά του, που είναι μια καλή υποψηφιότητα» είπε ο κ. Γιούνκερ. «Ο συνάδελφός μου, μού ζήτησε να παρουσιάσω το όραμά μου για το Eurogroup. Θα χαρώ πολύ να το κάνω τη Δευτέρα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Μετά τη λήξη του Eurogroup της Δευτέρας (ξεκινά στις 6.00 το απόγευμα), ο κ. Γιούνκερ θα παραχωρήσει συνέντευξη ��ύπου με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top