Νέες δημοσκοπήσεις: Σκληρό «μπρα-ντε-φερ» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, χαμηλές πτήσεις ΠΑΣΟΚ

Για πρώτη φορά η πλειοψηφία αισιοδοξεί ότι θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία!

Το κλίμα αλλάζει και η αισιοδοξία των πολιτών, έστω και μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες, επανέρχεται.

Αυτό δείχνει νέα έρευνα της Metron Analysis για τον «Επενδυτή», αφού για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία είναι ισχυρά πλειοψηφικό με 62% (δηλαδή σχεδόν 2 στους 3). Η άνοδος είναι σημαντική αφού αγγίζει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο όπου ήδη είχε καταγραφεί σημαντική άνοδος στην αισιοδοξία των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, η εικόνα του κομματικού και ευρύτερα του πολιτικού συστήματος, συνεχίζει να επιδεινώνεται αφού η πολιτική εμπιστοσύνη (η εμπιστοσύνη δηλαδή προς τη Βουλή, τον θεσμό της Δημοκρατίας) κάνει νέα βουτιά. Χαρακτηριστικά, το 37% των ερωτηθέντων, βαθμολογούν την εμπιστοσύνη που νοιώθουν για το Κοινοβούλιο με 0 (μηδέν), δηλαδή με τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία.

Σκληρό «μπρα-ντε-φερ» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις το ΠΑΣΟΚ

Σκληρό «μπρα-ντε-φερ» και ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν, εξάλλου, και οι δύο δημοσκοπήσεις που ήρθαν στη δημοσιότητα (Metron Analysis για τον «Επενδυτή» και VPRC για την Καθημερινή).

Στην πρώτη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ανεπαίσθητο προβάδισμα μόλις 0,1% στην πρόθεση ψήφου έναντι της Ν.Δ., ενώ η «ισοπαλία» αυτή αποτυπώνεται και στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων: ΣΥΡΙΖΑ πρώτος με 28%, Ν.Δ. δεύτερη με 27,8%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις με 5,2%, χάνοντας μάλιστα 2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο (7,3%). Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,3%, η ΔΗΜΑΡ με 3,8% και το ΚΚΕ με 3,6%. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο ποσοστό (17%) δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει (6,8%) ή θα ψηφίσει άκυρο-λευκό (10,2%), ενώ σχεδόν 1 στους 7 δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει (15%).

Ντέρμπι δείχνει και η δημοσκόπηση της VPRC στην Καθημερινή όπου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν ποσοστό 29,5% της εκλογικής επιρροής. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 12%, το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, η ΔΗΜΑΡ με 5%, και τα άλλα κόμματα 6%.

Η έρευνα δείχνει βελτιωμένη εικόνα για τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (προηγείται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 21,2% έναντι 11,6% του Αλέξη Τσίπρα), κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ, ψηλά τη Χρυσή Αυγή, οριακή άνοδο του ΠΑΣΟΚ και μικρή πτώση για τη ΔΗΜΑΡ.