Νέες δημοσκοπήσεις: Σκληρό «μπρα-ντε-φερ» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, χαμηλές πτήσεις ΠΑΣΟΚ

Για πρώτη φορά η πλειοψηφία αισιοδοξεί ότι θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία!

Νέες δημοσκοπήσεις: Σκληρό «μπρα-ντε-φερ» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, χαμηλές πτήσεις ΠΑΣΟΚ
Το κλίμα αλλάζει και η αισιοδοξία των πολιτών, έστω και μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικά συνθήκες, επανέρχεται.

Αυτό δείχνει νέα έρευνα της Metron Analysis για τον «Επενδυτή», αφού για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία είναι ισχυρά πλειοψηφικό με 62% (δηλαδή σχεδόν 2 στους 3). Η άνοδος είναι σημαντική αφού αγγίζει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο όπου ήδη είχε καταγραφεί σημαντική άνοδος στην αισιοδοξία των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, η εικόνα του κομματικού και ευρύτερα του πολιτικού συστήματος, συνεχίζει να επιδεινώνεται αφού η πολιτική εμπιστοσύνη (η εμπιστοσύνη δηλαδή προς τη Βουλή, τον θεσμό της Δημοκρατίας) κάνει νέα βουτιά. Χαρακτηριστικά, το 37% των ερωτηθέντων, βαθμολογούν την εμπιστοσύνη που νοιώθουν για το Κοινοβούλιο με 0 (μηδέν), δηλαδή με τη χειρότερη δυνατή βαθμολογία.

Σκληρό «μπρα-ντε-φερ» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις το ΠΑΣΟΚ

Σκληρό «μπρα-ντε-φερ» και ισοπαλία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν, εξάλλου, και οι δύο δημοσκοπήσεις που ήρθαν στη δημοσιότητα (Metron Analysis για τον «Επενδυτή» και VPRC για την Καθημερινή).

Στην πρώτη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ανεπαίσθητο προβάδισμα μόλις 0,1% στην πρόθεση ψήφου έναντι της Ν.Δ., ενώ η «ισοπαλία» αυτή αποτυπώνεται και στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων: ΣΥΡΙΖΑ πρώτος με 28%, Ν.Δ. δεύτερη με 27,8%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις με 5,2%, χάνοντας μάλιστα 2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο (7,3%). Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,3%, η ΔΗΜΑΡ με 3,8% και το ΚΚΕ με 3,6%. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο ποσοστό (17%) δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει (6,8%) ή θα ψηφίσει άκυρο-λευκό (10,2%), ενώ σχεδόν 1 στους 7 δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει (15%).

Ντέρμπι δείχνει και η δημοσκόπηση της VPRC στην Καθημερινή όπου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν ποσοστό 29,5% της εκλογικής επιρροής. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 12%, το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, η ΔΗΜΑΡ με 5%, και τα άλλα κόμματα 6%.

Η έρευνα δείχνει βελτιωμένη εικόνα για τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (προηγείται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 21,2% έναντι 11,6% του Αλέξη Τσίπρα), κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ, ψηλά τη Χρυσή Αυγή, οριακή άνοδο του ΠΑΣΟΚ και μικρή πτώση για τη ΔΗΜΑΡ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top