Economist: «Ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώνεται σε ηγέτη του ευρωπαϊκού κατεστημένου»

Επιχειρεί να αλλάξει το προφίλ του στο εξωτερικό

Economist: «Ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώνεται σε ηγέτη του ευρωπαϊκού κατεστημένου»

Άρθρο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Economist με αφορμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Ο τίτλος του άρθρου είναι «Ο Τσίπρας στο Βερολίνο» και σε αυτό αναλύεται η προσπάθεια αλλαγής του προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό.

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ένα τολμηρό βήμα», γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό και επισημαίνει: «Από τότε που το κόμμα του έγινε αντιπολίτευση στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο 38χρονος πολιτικός ηγέτης εμφανίστηκε ένα τόνο λιγότερο επικριτικός απέναντι στους ξένους πιστωτές.

Στη συνάντησή του στις 14 Ιανουάριου στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρουσίασε με ευγένεια μία λίστα αιτημάτων, μεταξύ των οποίων λιγότερα μέτρα λιτότητας για τους Έλληνες που υποφέρουν αλλά και την καταβολή των οφειλόμενων πολεμικών αποζημιώσεων από την γερμανική κυβέρνηση. Από το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «έσπασε ο πάγος».

«Ο κύριος Σόιμπλε» συνεχίζει το κείμενο, «επέμεινε πως η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις όσο σκληρές κι αν είναι, εάν φυσικά θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.»
Παράλληλα, στο κείμενο σχολιάζεται και το επόμενο ταξίδι του κ. Τσίπρα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Το επόμενο ταξίδι του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στα τέλη Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον και οι φιλοδοξίες του για το 2013 είναι να καθιερωθεί ως ένας πολιτικός του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου», σημειώνοντας πως «για να συμβεί όμως αυτό, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να έχει πείσει νωρίτερα την ακροαριστερή πτέρυγα του κόμματός του, ώστε να συμπορευτεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στο σκηνικό βίας που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα. «Την ώρα που ο Τσίπρας ήταν εκτός Αθήνας, αυτοσχέδιες βόμβες έσκαγαν έξω από υποκαταστήματα τραπεζών, τοπικά γραφεία της Ν.Δ. και τα σπίτια πολλών Αθηναίων δημοσιογράφων επίσης ένας κουκουλοφόρος με Καλάσνικοφ έριξε σφαίρες εναντίον των κεντρικών γραφείων της ΝΔ τις πρωινές ώρες της 14ης Ιανουαρίου. Μια σφαίρα μάλιστα καρφώθηκε στο πρώην γραφείο του ηγέτη του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, το γραφείο του οποίου βρίσκεται πλέον στη πρωθυπουργική κατοικία».

Τέλος το δημοσίευμα αναφέρεται και στις παρεμβάσεις της αστυνομίας σε χώρους που τελούσαν επί χρόνια υπό κατάληψη όπως επίσης και στη δήλωση του Μανόλη Γλέζου ότι οι επιθέσεις με γκαζάκια των προηγούμενων ημερών έγιναν από παρακρατικούς, προσκείμενους στην ΝΔ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top