Στουρνάρας: Η ανεργία θα συνεχίσει ανοδικά και το 2013

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ελληνικού χρέους

Η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στις εγχώριες πολιτικές πιέσεις για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι η ανεργία θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας που τοποθετείται χρονικά για το τέλος του 2013, ενώ τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν λιγότερα από 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξαιτίας των εξοικονομήσεων που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις.

«Αυτό που με φοβίζει είναι οι μεγάλες πιέσεις από την κοινωνία, τα media και τους βουλευτικούς εκπροσώπους όλων των κομμάτων να χαλαρώσει το πρόγραμμα. Πρέπει να αντισταθούμε… Είναι πολύ νωρίς για να διακηρύξουμε τη νίκη» δήλωσε ο Κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Δεν είμαι πολιτικός και αυτό είναι πλεονέκτημα σε μία κρίση. Αυτή την στιγμή δέχομαι πιέσεις από τα ΜΜΕ, τις κοινωνικές ομάδες, επαγγελματικές ομάδες, ομάδες ειδικών συμφερόντων, ακόμη και βουλευτές για ο,τιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε… να μην κλείσω εφορίες, να χαμηλώσω τη φορολογία των καυσίμων ή να αυξήσω τους μισθούς και να χαλαρώσω το πρόγραμμα. Δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα καταστρέψει όσα πετύχαμε με ιδρώματα και δάκρυα τους τελευταίους έξι μήνες. Είναι πολύ εύκολο να χάσεις την αξιοπιστία σου, αλλά πολύ δύσκολο να την ξανακερδίσεις».

«Κρινόμαστε από το πρωτογενές έλλειμμα. Η τρόικα περιμένει να μειωθεί στο μηδέν, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι θα τα πάμε λίγο καλύτερα» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες οι εταίροι μας να μειώσουν περαιτέρω το χρέος μας». Ο ίδιος, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας επαναγοράς χρέους και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για νέο «κούρεμα» στο χρέος της χώρας που κατέχει ο «επίσημος» τομέας. Διευκρίνισε ότι η μείωση του χρέους μπορεί να προέλθει από άλλους τρόπους όπως μείωση των επιτοκίων.

Ο κ. Στουρνάρας εντόπι��ε στην ανεργία το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και ζήτησε υπομονή: «Η ανεργία είναι το μεγάλο μας αγκάθι. Υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση ανάμεσα στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη μείωση της ανεργίας και αυτό είνα�� σοβαρό πρόβλημα, τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό».
«Έχω την πιο άχαρη δουλειά στον κόσμο»!

Μιλώντας, εξάλλου, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt» ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ήδη διαφαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και εκτίμησε πως το 2014 θα είναι το έτος ορόσημο από το οποίο θα αρχίσει να αυξάνεται σταθερά το ΑΕΠ της χώρας.

Αναφερόμενος στην προοπτική της Ευρωζώνης, ο κ. Στουρνάρας κάνει λόγο για ανάγκη οικονομικής ολοκλήρωσης και δημιουργίας μιας πραγματικής οικονομικής ένωσης και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν αποκλείει την έκδοση ευρωομολόγων «στο τέλος αυτού του δρόμου». Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Τέλος, δεχόμενος τα συγχαρητήρια του συντάκτη της εφημερίδας για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι τα συγχαρητήρια ανήκουν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως λέει, φρόντισε ώστε να συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί. «Μόνος δεν θα τα είχα καταφέρει», δηλώνει και σε σχόλιο ότι έχει την πιο άχαρη δουλειά στην Ελλάδα, απαντά χαριτολογώντας: «Όχι, στον κόσμο!».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top